Departamentul de Justiție al SUA solicită susținerea unei legi care cere ByteDance să vândă TikTok sau să fie interzisă în SUA
Departamentul de Justiție (DOJ) al Statelor Unite a cerut unei curți federale de apel să susțină o lege din aprilie care impune grupului chinez ByteDance să vândă activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie 2025, altfel aplicația va fi interzisă.
DOJ a argumentat că TikTok, sub proprietate chineză, reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea națională din cauza accesului la datele personale ale americanilor, afirmând că guvernul chinez poate manipula informațiile pe care utilizatorii le consumă prin intermediul platformei.
„Amenințarea gravă la adresa securității naționale reprezentată de TikTok este reală”, a declarat DOJ, menționând că aplicația permite guvernului chinez să colecteze date și să manipuleze conținutul.
Administrația Biden a cerut Curții de Apel din Districtul Columbia să respingă procesele intentate de TikTok, ByteDance și un grup de creatori de conținut care încearcă să blocheze legea.
TikTok a negat acuzațiile, susținând că guvernul SUA nu a prezentat dovezi concrete și că acțiunile acestuia sunt neconstituționale. Compania a declarat că guvernul se ascunde în spatele informațiilor secrete, scrie Reuters.
„Guvernul nu a prezentat niciodată dovezi ale afirmaţiilor sale, inclusiv atunci când Congresul a adoptat această lege neconstituţională. Astăzi, din nou, guvernul face acest pas fără precedent în timp ce se ascunde în spatele informaţiilor secrete”, a fost mesajul celor de la TikTok.
Riscul este considerat prea mare pentru a fi ignorat
În dosarul său, DOJ a subliniat preocupările legate de strategia pe termen lung a Chinei și riscul ca aceasta să folosească TikTok în scopuri geopolitice. Deși guvernul a recunoscut că nu există dovezi clare că datele utilizatorilor americani au fost accesate de guvernul chinez, riscul este considerat prea mare pentru a fi ignorat.
„Statele Unite nu sunt obligate să aştepte până când adversarul său străin întreprinde acţiuni dăunătoare specifice înainte de a răspunde unei astfel de ameninţări”, transmite Departamentul de Justiţie.
Legea, semnată de președintele Joe Biden pe 24 aprilie, acordă ByteDance un termen limită până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok. În caz contrar, aplicația va fi interzisă în SUA, dar administrația preferă schimbarea proprietății în locul interzicerii aplicației.
Curtea de Apel va discuta contestația legală pe 16 septembrie, chiar înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Candidatul republican Donald Trump a declarat că nu va susține interzicerea TikTok, iar vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat, s-a înscris recent pe platformă.
Legea interzice magazinelor de aplicații, cum ar fi cele de la Apple și Google, să ofere TikTok și interzice serviciile de găzduire pe internet să accepte TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance separă aplicația de grup.