Polonia, care este membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de consolidare a apărării sale după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, şi ca răspuns la sporirea capacităţii militare a Moscovei în regiune.
Ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz a declarat în luna martie că Polonia urma să semneze până la finalul anului un acord cu compania americană Raytheon pentru a achiziţiona sisteme de rachete Patriot.
Interceptoarele Patriot sunt proiectate să detecteze, să urmărească şi să neutralizeze vehicule aeriene fără om la bord, rachete de croazieră şi rachete balistice tactice sau cu rază scurtă de acţiune. Tranzacţia cu Varşovia va include 208 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), 16 staţii de lansare M903, patru radare AN/MPQ-65, patru staţii de control, software şi echipament conex.
În plus, Polonia este autorizată să cumpere de la guvernul american şi de la compania contractantă servicii de sprijin logistic şi tehnic, precum şi programe de testare.
Un reprezentant al Raytheon a declarat că din experienţa acestei companii 'costul estimat notificat ar putea fi mai mare decât valoarea finală negociată a contractului'.
Pentagonul a precizat că vânzarea va avea loc în două etape. Dacă tranzacţia se va finaliza, Polonia va deveni a cincea membră europeană a NATO, după Olanda, Germania, Spania şi Grecia, care deţine sisteme Patriot ce îi permit să desfăşoare operaţiuni de apărare antirachetă şi aeriană, a explicat un reprezentant al Departamentului de Stat american.
Tranzacţia are nevoie de aprobarea Congresului SUA, întrucât implică achiziţionarea de tehnologie militară avansată care presupune obţinerea unei autorizaţii speciale.
Polonia, care anunţase că intenţionează să aloce 7,6 miliarde de dolari pentru întregul proiect de achiziţionare de sisteme Patriot, a atenţionat că negocierile nu s-au încheiat. ''Nu înseamnă că această sumă (10,5 miliarde de dolari) este valoarea finală a LOA (scrisoare de ofertă şi acceptare)'', a subliniat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie, transmite Agerpres.
Agenţia pentru Cooperare privind Securitatea Apărării din SUA (DSCA), care supervizează desfăşurarea contractelor de vânzări de arme peste hotare, a anunţat că a notificat marţi Congresul american în legătură cu această tranzacţie. Aleşii americani pot bloca tranzacţia în termen de 30 de zile de la primirea notificării, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar, adaugă agenţia de presă britanică.