Departamentul Justiţiei din SUA a publicat documentul FBI care justifică percheziţia lui Donald Trump

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a redactat acel document astfel încât să fie acoperite informaţii despre sursele utilizate în percheziția locuinței lui Donald Trump şi despre metodele de lucru. FBI a luat această decizie după ce o instanţă judiciară a aprobat cererea de secretizare a acestor date emisă de Departamentului Justiţiei din SUA.

Documentul FBI ne arată că 14 cutii recuperate la începutul acestui an de la Donald Trump de către Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) conţineau 184 de documente care intră în categoriile „date confidenţiale”, „secrete” şi „ultrasecrete”. Câteva dintre aceste documente au fost scrise de Donald Trump. Ele au fost obţinute în luna ianuarie, după ce Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) a cerut returnarea lor pentru că rămăseseră în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida), după ce și-a încheiat mandatul prezidențial.

Pe baza documentului care confirma prezenţa informaţiilor clasificate, anchetatorii americani au cerut mandat de percheziţie la reşedinţa lui Donald Trump. Percheziţia FBI a avut loc pe data de 8 august, agenții americani au colectat 33 de articole și 11 seturi de documente clasificate.

Donald Trump a cerut publicarea tuturor documentelor invocate pentru emiterea mandatului de efectuare a percheziţiei la reşedinţa sa, susținând că toate documentele fuseseră declasificate de el cât timp a fost președintele Statelor Unite ale Americii, relatează Axios.com.

Avocații lui Donald Trump vor să împiedice FBI să continue examinarea documentelor recuperate din casa sa

În prezent, avocații fostului președinte al SUA au cerut unui judecător federal să împiedice FBI să continue să examineze documentele recuperate de pe proprietatea lui Donald Trump din Florida. Solicitarea a fost inclusă într-un document depus în instanța judecătorească.

Dosarul califică percheziția din 8 august, în cadrul căreia FBI a declarat că a recuperat 11 seturi de documente clasificate, drept o „mișcare șocant de agresivă” și îl descrie pe Donald Trump și pe reprezentanții săi ca fiind cooperanți de luni de zile.

„Aplicarea legii este un scut care protejează America. Nu poate fi folosită ca armă în scopuri politice. Prin urmare, solicităm asistență judiciară în urma unui raid fără precedent și inutil la Mar-a-Lago”, susțin avocații fostului președinte din SUA, conform news.sky.com.

Dosarul solicită în mod specific numirea unui expert special care să nu aibă legătură cu cazul și care să inspecteze înregistrările recuperate și să le pună deoparte pe cele care sunt acoperite de privilegiul executiv – un principiu care le permite președinților să nu divulge public anumite comunicări.

„Această chestiune a captat atenția publicului american. Simplele garanții adecvate nu sunt acceptabile atunci când problema în cauză implică nu numai drepturile constituționale ale președintelui Trump, ci și prezumția privilegiului executiv”, subliniază avocații lui Donald Trump.