Cod Rutier 2024. Cum se efectuează corect o depășire?

Cod Rutier 2024. Poți depăși o mașină doar respectând semnele de circulație și regulile de pe drum și doar pe partea stângă a mașinii pe care o depășești, dar există câteva excepții. Nu ai voie să depășești dacă linia care separă sensurile de mers este continuă sau dacă există un semn rutier care interzice asta. De altfel, nu poți face o depășire dacă nu ai vizibilitate suficientă sau dacă vin alte mașini din sens opus.

Șoferii care vor să depășească trebuie să respecte următoarele reguli:

  • să semnalizeze intenția de a depăși;
  • să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat deja că vrea să depășească sau nu face deja această manevră;
  • să păstreze o distanță suficientă față de mașina depășită;
  • să revină pe banda inițială după ce au semnalizat și s-au asigurat că o pot face în siguranță.
  • șoferii care depășesc trebuie să fie atenți să nu pună în pericol pe nimeni.

În general, trebuie să depășești doar pe partea stângă. Totuși, există și câteva excepții.

„Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreaptă”, stabilește Art. 45 (5) din OUG 195/2002.

Poți depăși în trei feluri

Așadar, poți depăși în trei feluri:

  • pe contrasens, pe drumuri cu o singură bandă pe sens;
  • pe banda de lângă cea pe care circulă mașina pe care o depășești (de exemplu, dacă mașina e pe banda 1, o poți depăși pe banda 2), pe drumuri sau autostrăzi cu cel puțin două benzi pe sens;
  • pe banda din mijloc, pe drumuri care au o bandă specială pentru depășire din ambele sensuri (cum este DN 2).

Depășirea pe partea dreaptă este permisă doar dacă:

  • depășești un tramvai (îl poți depăși pe stânga doar pe o stradă cu sens unic sau dacă nu ai loc suficient pe dreapta);
  • când o mașină virează la stânga și ai suficient spațiu să o depășești pe dreapta.

Ce este manevra de devansare?

În afară de aceste două cazuri, depășirea pe dreapta nu este legală. Totuși, mai există o situație în care poți trece de o altă mașină pe partea dreaptă. Potrivit legislației rutiere din România, manevra de devansare nu este considerată depășire.

„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.

Așadar, devansarea înseamnă să treci pe lângă o mașină care merge mai încet. Aceasta este permisă doar pe drumurile cu cel puțin două benzi pe sens. De exemplu, un șofer care merge pe banda 1 poate să devanseze o mașină mai lentă care merge pe banda 2. Adesea, în trafic se formează blocaje, fie în intersecții, la intrările în oraș, sau la trecerile de cale ferată.

În astfel de situații, unii șoferi încearcă să avanseze mai repede, mergând parțial pe marginea drumului, pe acostament. În esență, depășesc mașinile care stau în coloană pe partea dreaptă. Aceasta este, desigur, ilegală, deoarece încalcă regulile de depășire.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul […] nerespectarea regulilor privind depășirea”, stabilește Art. 101 din legea circulației.

Deci, nu este legal să depășești prin dreapta mașinile, chiar dacă sunt oprite în coloană.