Pentru tot mai mulţi manageri, afacerile şi sportul extrem merg mână în mână. Nu doar că scapă de stres, ci îşi şi testează reacţiile în situaţii-limită, care presupun luarea unor decizii rapide. Au trecut zece de ani de la prima mea scufundare, îşi aminteşte Teo Păduraru, fondatorul reţelei de magazine Best Computers şi al producătorului de sandvişuri Kingwich. De la o curiozitate de vacanţă, antreprenorul român, în vârstă de 37 de ani, a ajuns la
Pentru tot mai mulţi manageri, afacerile şi sportul extrem merg mână în mână. Nu doar că scapă de stres, ci îşi şi testează reacţiile în situaţii-limită, care presupun luarea unor decizii rapide.
Au trecut zece de ani de la prima mea scufundare, îşi aminteşte Teo Păduraru, fondatorul reţelei de magazine Best Computers şi al producătorului de sandvişuri Kingwich.
De la o curiozitate de vacanţă, antreprenorul român, în vârstă de 37 de ani, a ajuns la nivelul de instructor. Pentru cei nefamiliarizaţi cu acest sport, scufundările presupun absolvirea unor cursuri, învăţarea unui anumit tip de limbaj al semnelor şi, nu în ultimul rând, un buget anual de câteva mii de euro, necesar echipamentelor şi călătoriilor spre locurile care se pretează acestei activităţi. „Îmi aleg destinaţiile de vacanţă luând în considerare şi oportunitatea de a face scufundări. Prefer ţările din Asia de Sud-Est, în special Thailanda, pentru peisajele sale superbe şi insulele ce îmi permit practicarea acestui sport“, spune Teo Păduraru. Cultura şi oamenii sunt următoarele pe lista lucrurilor pe care omul de afaceri le caută în călătoriile sale, motiv pentru care a ales să îşi petreacă următoarea vacanţă în Nepal.
Cristian Prăjitură, 33 de ani, director de operaţiuni al Lindab România, este unul dintre ei. Vede sporturile extreme drept un hobby şi spune că l-au învăţat să îşi asume riscuri, să îşi învingă teama şi, mai presus de orice, să aibă încredere în echipa din spatele său. „Întotdeauna ştii că ei sunt acolo şi, indiferent ce se întâmplă, te ajută. Este un sentiment care îţi conferă o putere fantastică de a merge înainte, indiferent de ce se află în faţă“.
250 de scufundări are la activ Teo Păduraru, fondator al reţelei Best Computers
Destinaţiile unei vacanţe extreme
România
Rafting Îl poţi practica cu o barcă, hidrospeed sau caiac pe cursul Arieşului, Jiului, Bistriţei sau Cernei.
Escaladă Munţii Carpaţi oferă numeroase locuri pentru practicarea acestui sport (de ex., stâncile din Ceahlău)
Scufundări Poţi găsi câteva locuri interesante chiar în Marea Neagră sau în Deltă.
Parapantă Printre recomandări se află Clinceni, Călugăreni sau Padiş (Munţii Apuseni).
Speologie Peste 15.000 de peşteri aşteaptă să fie vizitate în Munţii Carpaţi.
Peste hotare
Rafting şi canoe Bad Reichenhall (Austria). Trei nopţi, cu mic dejun, plus două zile de sport costă 250 de euro. (Prestige Tours)
Scufundări Thailanda. Costurile de transport variază între 600 şi 700 de euro, iar pentru o zi de scufundare plăteşti 50 de euro. În Maldive, un pachet de cinci scufundări costă 151 de euro. (Eximtur)
Parapantă Groming (Austria). Se poate practica pentru 55 de euro, iar două nopţi de cazare, cu demipensiune în hotel de trei stele, costă 60 de euro. (Prestige Tour)
Bouldering Bulgaria, Turcia şi Elveţia sunt printre destinaţiile recomandate.