Rezerva Federală americană a provocat nervozitate pe pieţele financiare după ce luna trecută şeful său Ben Bernanke a anunţat că până la finele anului Fed ar putea încetini ritmul în care creează dolari. Pieţele emergente, care au beneficiat de o mare parte din banii noi tipăriţi, au început să resimtă efectele panicii investitorilor.
‘Urmărim în mod constant efectele acestor politici monetare neconvenţionale, în special asupra ţărilor în curs de dezvoltare’, a declarat Yong Kim. ‘Dacă SUA va încetini relaxarea cantitativă, costurile de creditare vor creşte şi credem că vor creşte şi pentru ţările în curs de dezvoltare. Aceasta este o îngrijorare majoră’, a adăugat Kim.
Preşedintele Băncii Mondiale nu se aşteaptă ca ieşirile de capital de pe pieţele emergente să se apropie de nivelul înregistrat în timpul crizei financiare asiatice de la finele anilor 1990 şi nici ca modificarea politicii monetare a Fed să fie una bruscă şi masivă. Cu toate acestea, Kim a recunoscut că o economie mondială inundată de banii creaţi de băncile centrale este un teritoriu necunoscut.
‘Dacă preţul capitalului va începe să crească atunci va trebui să găsim modalităţi pentru a crea noi instrumente care să facă disponibil capital pentru infrastructură’, a spus Yong Kim. Acesta a subliniat că Banca Mondială lucrează în prezent la o facilitate globală pentru infrastructură, adăugând că ţările cu venituri medii sunt gata să investească deoarece au încredere că implicarea Băncii Mondiale va atrage şi implicarea capitalului privat. ‘Credem că această chestiune este una urgentă aşa că ne mişcăm rapid. Pe măsură ce dobânzile vor creşte, trebuie să oferi capital la dobânzi care să fie rezonabile pentru ţările în curs de dezvoltare’, a spus Yong Kim.
Recent, Banca Mondială a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere a economiei României în acest an, la 1,7%, de la 1,6% cât estima în ianuarie.