Cercetători de la Universitatea din Birmingham au anunţat marţi că au dezvoltat un nou test pentru depistarea COVID-19 care poate produce rezultate în mai puţin de cinci minute, informează Xinhua.

Noul test reduce metoda de testare la un singur pas şi foloseşte o metodă alternativă de amplificare denumită EXPAR (Reacţie de Amplificare Exponenţilă), a precizat universitatea.

Se folosește echipament standard de laborator

Nou metodă poate reduce timpul de testare de la 30 de minute la mai puţin de cinci minute oferind rezultate exacte, a relatat presa locală.

Poate fi realizat folosind echipament standard de laborator, în comparaţie cu testele PCR (Reacţie de Polimerizare în Lanţ), care necesită temperaturi mai înalte pentru a separa catene de ADN ca parte din procesul de amplificare, potrivit universităţii.

Anunţul referitor la noul test survine în momentul în care Anglia intră într-un nou lockdown naţional începând de marţi, al treilea de la debutul pandemiei de coronavirus pe teritoriul Marii Britanii.

Luptă contracronometru împotriva Covid-19

Scoţia intră de asemenea într-un nou lockdown începând de luni, la miezul nopţii, şi recurge la închiderea şcolilor până pe 1 februarie 2021.

Pentru ca viaţa să revină la normal, ţări precum Marea Britanie, China, Rusia şi Statele Unite au dus o luptă contracronometru pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva coronavirusului, mai menţionează Xinhua.

Trebuie precizat că în România testarea pentru noul coronavirus se realizează prin două tipuri de teste: Real Time PCR și cele serologice.

Deoarece acest virus este recent apărut în populația umană, nu se cunoaște cu exactitate comportamentul său – cât de rapid reacționează sistemul imunitar prin producția de anticorpi, în cât timp pot fi detectați acești anticorpi în sânge și dacă toate persoanele infectate produc anticorpi detectabili. De aceea, diagnosticul se bazează în continuare pe teste PCR de identificare directă a virusului în tractul respirator.

Testele pot detecta în probe de sânge anticorpii de tip IgG, produși de organismul uman drept răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Testele serologice nu pot confirma diagnosticul, pot doar susține rezultatele obținute prin testarea PCR.