Depozitarul Central decontează de luni tranzacţiile realizate în afara bursei

Depozitarul Central (DC) va lansa, luni, serviciul de decontare a tranzacţiilor OTC (over-the-counter), operaţiuni în afara sistemului principal de tranzacţionare de la BVB, pentru instrumentele financiare internaţionale şi pentru titlurile financiare româneşti cu venit fix."Tipurile de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central va realiza decontarea tranzacţiilor OTC sunt instrumentele financiare internaţionale admise la tranzacţionare pe cel puţin o piaţă reglementat

Depozitarul Central (DC) va lansa, luni, serviciul de decontare a tranzacţiilor OTC (over-the-counter), operaţiuni în afara sistemului principal de tranzacţionare de la BVB, pentru instrumentele financiare internaţionale şi pentru titlurile financiare româneşti cu venit fix.

„Tipurile de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central va realiza decontarea tranzacţiilor OTC sunt instrumentele financiare internaţionale admise la tranzacţionare pe cel puţin o piaţă reglementată, inclusiv pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi instrumentele financiare româneşti cu venit fix, inclusiv titluri de stat admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB”, se arată într-un comunicat al DC.

Gama instrumentelor financiare poate fi extinsă

Ulterior, gama instrumentelor financiare pentru care DC va deconta tranzacţii OTC va putea fi extinsă, în funcţie de solicitările participanţilor la piaţă.

Depozitarul Central va publica pe site-ul propriu statistici privind numărul şi valoarea tranzacţiilor OTC decontate.

Participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru au acces să efectueze atât operaţiuni de transfer fără schimbarea proprietăţii, cât şi operaţiuni de decontare „versus payment”a tranzacţiilor transfrontaliere cu instrumente financiare admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate din cele 16 state cu care DC a stabilit conexiuni cross-border, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria.

„De asemenea, investitorii îşi pot păstra în sistemul Depozitarului Central instrumentele financiare străine (acţiuni, eurobonduri, etc) depozitate în prezent în unul din depozitarii centrali sau internaţionali din cele 16 ţări, indiferent dacă acestea au fost achiziţionate pe pieţele reglementate din ţările respective sau în afara sistemelor de tranzactionare”, a declarat în comunicat directorul general al Depozitarul, Adriana Tănăsoiu.

Lansarea decontărilor tranzacţiilor OTC şi data de începere a acestora (27 iulie) au fost anunţate de DC la sfârşitul lunii iunie, când Consiliul de Administratie al Depozitarului Central a aprobat ca acest serviciu să fie disponibil participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru.

Introducerea tranzacţiilor extrabursiere, aprobată în aprilie

Acţionarii BVB au aprobat, în aprilie, introducerea tranzacţiilor extrabursiere pe piaţa de la Bucureşti, iar aceste transferuri urmează să fie utilizate într-o primă etapă de market-makeri.

În luna iunie, preşedintele BVB, Stere Farmache, a declarat că tranzacţiile OTC au contribuit la declanşarea crizei de pe pieţele financiare, astfel încât BVB abordează cu prudenţă acest segment, operaţiunile fiind introduse gradual, mai întâi pentru acţiuni străine şi titluri de stat.

Tranzacţionarea OTC este des întâlnită pe pieţele de capital externe, unde investitori instituţionali negociază transferul de pachete de acţiuni în afara bursei. Aceste transferuri au însă un nivel de transparenţă mai redus decât al tranzacţiilor efectuate pe piaţa la vedere. La Bursa de la Bucureşti sunt publicate datele fiecărei tranzacţii, în timp ce activitatea de pe piaţa OTC ar putea fi publicată doar sub forma unor rapoarte zilnice.

Un alt avantaj al tranzacţiilor OTC pentru investitorii străini este că plata acţiunilor se poate realiza şi în valută, spre deosebire de tranzacţionarea la BVB unde aceştia plătesc numai în lei, ceea ce duce la costuri suplimentare. Transferul dreptului de proprietate se realizează tot prin înscrierea acţiunilor în cont la Depozitarul Central.

SURSA:
Mediafax