Depozitarul Central (DC), societatea care asigură compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare, precum şi evidenţa registrelor societăţilor emitente, a redus tariful perceput pentru operaţiunile de înregistrare sau ridicare restricţie pe cont la cererea titularului, potrivit unui comunicat al companiei.
Noua grilă, aprobată de Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, corelează tariful perceput pentru acest serviciu cu valoarea instrumentelor financiare ce fac obiectul restricţionării. Astfel, dacă valoarea instrumentelor financiare supuse operaţiunii de înregistrare/ridicare restricţie la cerere este mai mică de 2.500 lei tariful perceput de DC pentru operaţiune este de 30 de lei şi poate ajunge la 200 de lei dacă valoarea instrumentelor financiare depăşeşte un milion de lei, conform grilei de tarife.
Serviciul de restricţionare a instrumentelor financiare la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional implică blocarea instrumentelor financiare în conturile individuale deschise în numele titularului de cont. După blocare, transferul instrumentelor financiare în conturile globale administrate de intermediari nu mai este posibil. Deblocarea instrumentelor financiare în vederea transferului şi, după caz, a tranzacţionării se realizează de către Depozitarul Central la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional.
Serviciul este disponibil deţinătorilor de instrumente financiare încă de la înfiinţarea Depozitarului Central.
'Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central este conectat la toate nevoile partenerilor săi în vederea identificării unor soluţii eficiente de scădere a riscului pe piaţa de capital. Un exemplu în acest sens este reducerea tarifelor pentru înregistrarea sau ridicarea restricţiilor la cerere, un serviciu extrem de util pentru toţi deţinătorii de instrumente financiare în conturi individuale în secţiunea I pentru a permite accesul la acest serviciu la un cost scăzut', a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central, Cristian Agalopol.
'Serviciul de înregistrare/ridicare de restricţii la cerere a fost conceput ca măsură suplimentară de protecţie a portofoliului pentru deţinătorii de instrumente financiare. Reducerea tarifelor pentru acest serviciu consolidează permanenta noastră preocupare de a răspunde nevoilor apărute în piaţă şi dorinţa de a creşte accesibilitatea acestui serviciu', a precizat directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu. AGERPRES