Depozitarul Central al bursei de la Bucureşti are un omolog autohton, cel de la Sibiu. Noul Depozitar va supraveghea operaţiunile de pe viitoarea piaţă spot a bursei de la Sibiu.
Bursa de la Sibiu (Sibex) a făcut încă un pas necesar lansării unei pieţe spot, de tranzacţionare la vedere a acţiunilor, anume înfiinţarea Depozitarului Central Sibex. Conducerea bursei sibiene a stabilit, în cadrul Adunării Generale de luna trecută, crearea unui Depozitar Central care să asigure compensarea, decontarea tranzacţiilor şi depozitarea valorilor mobiliare de pe viitoarea piaţă la vedere, piaţă ce urmează a fi lansată la începutul anului viitor. Săptămåna trecută a avut loc Adunarea Constitutivă a Depozitarului Central Sibex, în care s-a stabilit un capital social de 12 milioane de lei, cu 13 acţionari fondatori. Principalul acţionar este Sibex, cu 58% din capitalul social, restul de 42% fiind deţinut de SIF (societăţile de investiţii financiare) şi de case de brokeraj.
Apariţia noului Depozitar Central, în condiţiile în care există deja un Depozitar la Bucureşti, care asigură tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti, urmează să fie autorizată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Oficialii Sibex, care au preferat înfiinţarea unui nou Depozitar în detrimentul utilizării serviciilor celui de la Bucureşti, al cărui acţionar majoritar este BVB, nu se aşteaptă la dificultăţi în autorizarea noii instituţii de către CNVM. De altfel, în avizul CNVM, numărul 39 din 5 august 2008, numele de „depozitar central“ este utilizat la plural. Mai exact, „efectuarea în mod centralizat a operaţiunilor cu valori mobiliare tranzacţionate pe o piaţă reglementată autorizată şi/sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare se va realiza prin depozitarea clasei de valori mobiliare la unul dintre depozitarii centrali autorizaţi şi supravegheaţi de CNVM.“ Apariţia unui nou Depozitar Central este, astfel, posibilă. În prezent, există două case de compensare a operaţiunilor cu instrumente derivate, una la Sibiu şi una la Bucureşti. Sibex a decis implementarea unei noi platforme de tranzacţionare, care să integreze operaţiunile cu derivate, acţiuni şi titluri de stat. Noua platformă este sistemul de tranzacţionare GlobalVision, de la Trayport, iar costurile acestuia nu sunt, deocamdată, publice. Conducerea sibiană a luat această decizie după eşuarea negocierilor de fuzionare cu BVB şi intrarea în acţionariatul Sibex a Bursei din Varşovia, cu care bursa de la Sibiu intenţionează să colaboreze tot mai mult. Conform oficialilor Sibex, prima acţiune listată pe piaţa spot de la Sibiu va fi chiar Bursa Sibex, iar listarea se doreşte a fi dublată de o listare şi la bursa poloneză. Lansarea unei pieţe spot va facilita şi dezvoltarea pieţei derivatelor, putånd fi astfel utilizate cotaţiile pieţei la vedere pentru contractele futures. În prezent, derivatele pe acţiuni de la Sibex se bazează pe cotaţiile spot de la BVB, aceasta fiind singura piaţă la vedere care tranzacţionează acţiuni ca SIF Oltenia, SIF Moldova sau Banca Transilvania.
12 mil. lei este capitalul social al Depozitarului Central Sibex. Bursa de la Sibiu este acţionarul majoritar, cu 58% din capitalul social.