România, fără emoţii la iarnă. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de 106%
România nu are emoţii pentru sezonul rece, din punct de vedere al alimentării cu gaze. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că situaţia cu depozitele de gaze este mai bună ca oricând.
Demnitarul a precizat că depozitele sunt pline în proporţie de 106%, adică s-a umplut şi acea porţiune de rezervă tehnică. „Până la buşon, cum se spune când mergem la benzinărie”, a explicat Burduja.
„Stăm mai bine ca oricând în România astăzi cu depozitele de gaze.
Suntem la un grad de umplere de 106%, ceea ce înseamnă că am umplut până la buşon, cum se spune când mergem la pompă, la benzinărie.
S-a umplut acel supraplin, rezervă tehnică, în depozitele actuale”, a declarat ministrul Energiei pentru Digi24.
Faţă de aceeaşi perioadă din 2022, România a depozitat cu peste 300 milioane de metri cubi de gaze în plus, a adăugat Sebastian Burduja.
„Avem chiar cu 313 milioane m³ mai mult decât în perioada similară a anului trecut”, a spus acesta.
Dacă iarna va fi una moderată, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc
România nu va avea astfel probleme în cazul unei ierni moderate. Cantitatea de gaze depozitată, plus ceea ce se produce oricum pe perioada sezonului rece, va asigura consumul intern, dă asigurări ministrul.
„Deci, în condiţiile unei ierni moderate, pe toate scenariile modelate de Transelectrica, trebuie să trecem iarna în bună regulă şi doar cu gazul românesc, ceea ce avem deja stocat, plus ceea ce producem chiar şi în timpul sezonului rece”, a mai spus Sebastian Burduja.
Alte două ţări UE au mai depăşit un grad de umplere de 100% a depozitelor
În prezent, datele Gas Infrastructure Europe arată că alte două state europene au un grad de umplere de peste 100%. Portugalia a atins 106%, iar depozitele din Spania sunt la 100,41%.
La nivelul întregii Uniuni Europene, gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 98,71%.
În cazul în care va fi nevoie, Romgaz poate aduce gaze din Azerbaidjan. Compania de stat are un contract în acest sens cu compania națională din statul caspic, SOCAR.
„Chiar într-o iarnă grea, putem importa până la un miliard de metri cubi de gaze azere până la primăvară și dacă va fi nevoie vom negocia cu azerii o eventuală prelungire pentru iarna următoare.
Putem aduce și LNG (gaz natural lichefiat – n.r.) de la Alexadropolis. Asta înseamnă să ai securitate energetică, să ai diversitate de surse”, spunea şeful de la Ministerul Energiei în urmă cu câteva zile, în cadrul conferinței „Focus Energetic”.