Depozitele aduc cistig doar la scadenta

Doua sunt principalele modalitati i care populatia isi poate economisi banii. Cea clasica este contul de depozit. Banii, care trebuie sa depaseasca o anumita suma minima, se depun i cont pe o perioada fixa. Perioadele variaza, de cele mai multe ori, de la o luna la 12 luni. in strinsa concordanta cu scadenta depozitului variaza si dobinda acordata de banca. Este vorba de dobinzile i vigoare la constituirea depozitului, deoarece, i cele mai multe cazuri, dobinzile nu sunt fixe, ci sunt indexabile

Doua sunt principalele modalitati i care populatia isi poate economisi banii. Cea clasica este contul de depozit. Banii, care trebuie sa depaseasca o anumita suma minima, se depun i cont pe o perioada fixa. Perioadele variaza, de cele mai multe ori, de la o luna la 12 luni. in strinsa concordanta cu scadenta depozitului variaza si dobinda acordata de banca. Este vorba de dobinzile i vigoare la constituirea depozitului, deoarece, i cele mai multe cazuri, dobinzile nu sunt fixe, ci sunt indexabile i functie de inflatie pe toata perioada pe care a fost constituit depozitul. Aceasta situatie nu se itilneste la depozitele i valuta care beneficiaza de dobinzi fixe. Avantajul conturilor de depozit, foarte important i Rominia, il reprezinta returnarea, din fondul de garantare a creditelor, a sumelor depuse, i limita unui anumit plafon. Exista totusi si o constringere i cazul depozitelor la termen.
Este vorba chiar de termenul respectiv, pe care este constituit depozitul. Titularul trebuie sa-l respecte cu strictete, daca vrea sa beneficieze de dobinda promisa de banca. Daca totusi are nevoie urgenta de banii din cont si il lichideaza iainte de termen, ori nu va fi bonificat deloc, ori va primi doar dobinda la vedere, cu circa 25 de puncte procentuale mai mica decit cea initiala. Unele banci aplica si un comision penalizator i aceste cazuri.
Depozitul se reinoieste automat
La scadenta, i functie de tipul depozitului si de banca, titularul trebuie sa se prezinte sa-si ridice dobinda si, eventual, sa reinoiasca depozitul. Daca nu se prezinta, la cele mai multe banci depozitul este reinoit automat, pe aceeasi perioada, iar dobinda este trecuta itr-un cont la vedere. La depozitele cu capitalizarea dobinzii, aceasta este trecuta i depozit si beneficiaza de aceeasi dobinda ca si sumele initiale. Procedura care trebuie urmata i cazul deschiderii unui cont de depozit este foarte simpla si rapida. Este nevoie doar de buletin, formularul-tip completat si o semnatura a titularului, eventual a persoanei imputernicite sa efectueze operatiuni i cont.
si mai simpla este isa achizitionarea certificatelor de depozit. Acestea sunt hirtii de valoare care se pot achizitiona de la banca si se rascumpara dupa o anumita perioada de timp, valoarea de rascumparare reprezentind valoarea initiala, plus dobinda acordata de banca. Practic, ideplinesc aceeasi functie cu conturile de depozit. Exista isa si citeva exceptii majore. Certificatele de depozit au valori fixe, iar la scadenta, titularul trebuie neaparat sa se prezinte la banca sa le rascumpere, deoarece nu se pot prelungi. Daca este vorba de certificate la purtator, acestea pot face obiectul unor tranzactii itre persoane, banca emitenta nefiind interesata de identitatea proprietarului. Acest instrument este cel mai usor de achizitionat si utilizat, dar i caz de faliment al bancii, proprietarul nu va fi despagubit.
Ca mijloc de protectie impotriva furturilor acestor cedrtificate, unora li se asociaza parole, la rascumpararea de catre banca fiind necesara cunoasterea parolei. Astfel, i caz de pierdere sau furt, hotul il nu il poate folosi. Exista si certificate de depozit nominale, care nu pot fi istrainate de titular, dar care-i ofera acestuia sansa de a fi despagubit daca banca da faliment.
Exista o sumedenie de modalitati de ridicare a dobinzii aferente conturilor de depozit si certificatelor. Banca Romina pentru Dezvoltare si Banca Comerciala Romina au initiat un program, prin care dobinzile pot fi transferate, la cererea titularului, itr-un cont de card. Posesorul nu va mai trebui sa se deplaseze la banca pentru a intra i posesia banilor, iar acestia vor beneficia de o dobinda dubla fata de cea oferita la conturile la vedere. Cea mai interesanta varianta apare i cazul certificatului de depozit cu discount, la purtator, emis de Banca Transilvania. Dobinda se primeste i avans, i momentul cumpararii certificatului, urmind ca la scadenta, acesta sa fie rascumparat la pretul de achizitie.