România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Datorită producției ridicate, țara noastră încă înmagazinează volume substanțiale de gaze, exportând, totodată, cantități însemnate.
România, peste 100% grad de umplere a depozitelor de gaze
Producția internă de gaze naturale în România se ridică astăzi la 24,2 milioane de metri cubi, conform datelor furnizate de operatorul național al sistemului de transport, Transgaz. La aceasta se adaugă intrările în sistem de 7,5 milioane de metri cubi de gaze, provenite din importuri fizice din rețeaua bulgară, care intră în țară prin sudul Dobrogei, prin punctul de interconexiune Kardam-Negru Vodă.
Cu toate acestea, ieșirile fizice de gaze din rețeaua românească depășesc intrările, atingând 9,3 milioane de metri cubi. Potrivit Economica, acest lucru înseamnă că România exportă gaze naturale din producția proprie curentă, având în vedere că în prezent nu se extrag gaze din depozite, conform informațiilor transmise de Transgaz.
Din cele 9,3 milioane de metri cubi de gaze naturale exportate, 7,6 milioane de metri cubi sunt destinați Ungariei, prin punctul Arad-Csanadpalota, iar 1,7 milioane de metri cubi se îndreaptă spre Republica Moldova, prin punctul Ungheni.
Țara noastră înmagazinează peste 41% din producția internă curentă
În plus, România continuă să înmagazineze gaze naturale în volume semnificative, atingând 10,1 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă peste 41% din producția internă curentă. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că, potrivit unei informări făcute de Virgil Popescu, fost ministru al Energiei și în prezent europarlamentar, nivelul de umplere a fost deja atins la 100% încă de ieri.
Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE) indică faptul că, la data de 26 septembrie, gradul de umplere a depozitelor de stocare a gazelor era de 100,2%, având o cantitate totală stocată echivalentă cu 33,93 TWh de gaze.
România este pregătită pentru iarnă
La începutul acestei luni, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporție de 96,53%.
Așadar, țara noastră este bine pregătită pentru sezonul rece, având suficiente resurse pentru a face față cererii de energie.
Ministrul Burduja a explicat atunci că umplerea aproape completă a depozitelor de gaze nu doar că asigură capacitatea de a răspunde cerințelor interne, dar ne oferă și posibilitatea de a sprijini alte țări care ar putea avea dificultăți în perioada de iarnă.
În mod special, el a subliniat sprijinul acordat Republicii Moldova, evidențiind angajamentul României de a ajuta statele care se confruntă cu dificultăți în gestionarea resurselor energetice.