Apoi, dacă, așa cum spune directorul Transgaz, Ion Sterian, depozitele de gaze se vor goli la sfârșitul lunii martie, atunci ele vor trebui umplute până în 31 octombrie, volumele necesare fiind considerabile.
Date esențiale despre consum și importuri
- Total gaze disponibile: 57,5 milioane metri cubi
- Importuri: 16 milioane metri cubi
- Exporturi: 7 milioane metri cubi
- Consumul intern: 50 milioane metri cubi
Exporturile către Republica Moldova
România este principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova, care depinde complet de aceste livrări pentru a trece peste iarnă.
- Export direct către Moldova: 6,1 milioane metri cubi (prin conducta de sub Prut)
- Export indirect prin Ucraina: 1 milion metri cubi (pentru regiunea Transnistria)
România continuă să joace un rol crucial în securitatea energetică a regiunii, asigurând gazele necesare atât pentru consumul intern, cât și pentru vecinii din Republica Moldova.
Dumitru Chisăliță: ”Nu e motiv de panică!”
”În mod normal, cu un management corespunzător pe piața gazelor naturale nu ar trebui să existe nici un motiv de îngrijorare. În anul 2012, când eram Director General al Romgaz plecam în octombrie al anului precedent cu 46% și aveam în februarie 35%.
Dar aveam consumuri la vârf de 80 mil mc/zi si temperaturi de – 27C!”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă pentru Capital.
Nevoi mai mari
Unii furnizori au extras mai multe cantități de gaze din depozite în luna noiembrie decât era stabilit, ceea ce a dus la golirea mai rapidă a stocurilor pentru iarnă, arată rezultatele preliminare ale verificării realizate de Corpul de control al ministrului Energiei la Depogaz.
Astfel, în contextul temperaturilor extrem de scăzute, Depogaz a decis să reducă volumul de gaze extras. Această măsură a creat presiune pe piață, ducând la creșterea importurilor și la o explozie a prețurilor pe bursa spot.
Impactul asupra pieței de gaze:
– Limitarea extragerii din depozite → Importuri mai mari
– Prețuri mai ridicate pe bursa spot din cauza cererii crescute
– Importuri diversificate, inclusiv din Ucraina și Ungaria
Suntem vulnerabili?
Reprezentanții ENGIE România au confirmat că, din cauza limitării extragerii din depozite, compania a fost nevoită să achiziționeze gaze 70% de pe piața internă și să importe din Ungaria pentru a asigura continuitatea furnizării.
Această situație evidențiază vulnerabilitatea României în fața perioadelor de frig extrem. Și subliniază necesitatea unor strategii mai eficiente pentru gestionarea stocurilor de gaze. Astfel încât să se evite presiunile asupra pieței și creșterea prețurilor în perioadele critice.