Depozitele sectorului privat la băncile din Spania au urcat la 1.505 miliarde de euro la 30 septembrie, de la 1.492 miliarde de euro în august, când s-a înregistrat un declin.
Depozitele la băncile din Grecia au crescut la 160,1 miliarde de euro, de la 158,7 miliarde de euro. Depozitele au fost relativ stabile de la alegerile din iunie, care au atenuat temerile privind ieşirea ţării din zona euro.
În Italia, depozitele au crescut la 1.467 miliarde de euro în septembrie, de la 1.437 miliarde de euro în august.
În Irlanda, valoarea depozitelor în septembrie a fost similară cu cea din august, iar în Portugalia a scăzut cu 1%.
În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în prezent, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 72 miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci bănci greceşti au pierdut depozite în valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank şi câte 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari bănci elene: National Bank of Greece, Piraeus şi Alpha Bank.
Bancherii greci s-au declarat optimişti că banii vor continua să revină în bănci în lunile următoare, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei în Grecia.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres