Perioada 21 – 28 februarie a fost caracterizata la bursa din Sibiu de aparitia tot mai frecventa a hedgerilor, care doresc sa isi acopere riscurile legate de operatiunile de comert exterior, avand in vedere evolutia cursului de schimb a monedei nationale si a celei europene. Aceasta a facut ca raportul leu/dolar sa fie tranzactionat pentru scadentele februarie, martie si aprilie, in timp ce pentru scadenta mai au aparut primele cotatii de cumparare si vanzare.
Primele contracte leu/dolar pentru scadenta aprilie au fost realizate in data de 20 februarie, la un pret de 33.699 lei, a doua zi acesta urcand la 33.799 lei. Calmarea relativa a pietei spot a dus la o scadere a pretului la 33.635 lei, in data de 26 februarie. A doua zi, pretul a urcat la 33.670 lei, pentru ca in dimineata de 28 februarie tranzactiile sa fie realizate la 33.600 – 33.650 lei, in timp ce pe piata spot cursul mediu a fost stabilit la 32.599 lei.
Penultima zi a lunii februarie a adus in atentia operatorilor sibieni contractul cu scadenta mai, cumparatorii afisand cotatii de 34.110 lei, iar vanzatorii de 34.300 – 34.499 lei.
Pentru luna martie, pretul raportului leu/dolar a avut o evolutie oscilanta, operatorii sibieni prognozand o depreciere de circa 2%. La inceputul perioadei analizate, pretul a fost stabilit la 33.270 lei, dupa trei sedinte fiind atins un minim de 33.020 lei. Penultima zi a lunii trecute a coincis cu o usoara crestere a pretului, atingandu-se un raport de 33.085 lei/dolar. Evolutia dolarului pe piata spot, care a indicat o accelerare a deprecierii leului fata de dolar, a facut ca in prima parte a zilei de 28 februarie tranzactiile sa fie realizate la preturi de 33.250 – 33.400 lei, valori in crestere fata de primele contracte cu aceasta scadenta, realizate la 33.100 – 33.150 lei.
Evolutia cotatiilor de la Sibiu este pusa de Radu Limpede, de la agentia HTI Financial, pe seama faptului ca „Romania a facut, in sfarsit, pasul spre o piata valutara cat de cat liberalizata, dupa doua luni de evolutii oscilante si greu predictibile ale cursului valutar pe ambele sale componente, leu/dolar si leu/euro. Pe fondul relativei supralichiditati de valuta, leul a parasit in februarie, sper ca definitiv, sablonul impus al ultimilor trei ani, cel de depreciere „la pas” fata de dolar”. Pentru perioada urmatoare, Limpede apreciaza ca „deficitul cvasifiscal intern va deveni urias, in conditiile in care, conform declaratiilor Guvernului, doar 38% din factura energetica a populatiei a fost platita efectiv in aceasta iarna, iar numai o parte din deficitul cvasifiscal e prins in subventii transparente la bugetul de stat catre categoriile defavorizate. Deficitul intern are, la randul sau, un canal de comunicare deschis cu deficitul extern, prin factura gazelor din Rusia si nu numai, astfel ca avem destul de clara imaginea unor presiuni importante care ma fac sa cred ca vor conduce la o corectie majora a cursului pe parcursul anului 2002, in pofida declaratiilor linistitoare ale BNR”.

Euro este afectat de economia germana

Evolutia monedei europene din ultima parte a lunii februarie a fost depreciativa, pragul de 87 de centi fiind sustinut doar pentru cateva zile. Aceasta situatie are drept cauza intrarea oficiala in recesiune a economiei germane, dupa ce Biroul Federal de Statistica a anuntat ca, in urma ajustarilor, cresterea economica din 2001 a fost zero, in timp ce deficitul bugetar de anul trecut a reprezentat 2,7% din PIB. Conform datelor prezentate, in decembrie 2001 economia landurilor a fost mai mica cu 0,1% fata de aceeasi luna a anului precedent, reprezentand primul declin anual din trimestrul intai din 1996 incoace. In aceste conditii, supozitiile analistilor internationali privind o coborare sub pragul de 84 de centi devin tot mai apropiate de realitate.
Primele contracte pe martie au fost realizate la o paritate de 87,10 centi/euro. Dupa o crestere efemera la 87,95 centi, euro a inceput sa scada, in data de 27 februarie pretul stabilindu-se la 86,60 centi. In ultima zi a lunii trecute tranzactiile pe paritate s-au efectuat la 86,31 – 86,70 centi, pretul de cotare fiind stabilit la 86,45 centi.