Daca datornicii in franci respira usurati acum, dupa interventia istorica a Bancii Elvetiei, cei in moneda regionala vor tremura serios in perioada urmatoare. In lipsa unor masuri stimulative din partea americanilor, daca nu a economiei cel putin a interesului speculativ sau a unui plan concret de combatere a crizei fiscale inaintat de oficialii europeni, investitorii si-au retras capitalul in primul rand din economiile emergente europene, monedele nationale din aceste tari depreciindu-se in medie cu aproape 10% in ultimele 5 luni.
Trendul ascendent al monedei europene fata de leu a inceput in iulie 2007 de la 3.1, odata cu declansarea crizei globale si prabusirea burselor, iar la inceputul lui 2009 cursul s-a stabilizat in zona 4.3, ce a coincis cu minimul inregistrat de indicii bursieri. In pofida revenirii economiei globale, leul nu a reusit decat o consolidare in intervalul 4.06-4.31, ce a fost pus in dificultate o singura data, anul trecut, pe 27 iunie, cand fostul sef al FMI Dominique Stauss-Kahn a afirmat ca Romania este in pragul incapacitatii de plata.
Analistii Admiral Markets considera ca ne confruntam cu o situatie oarecum similara, o noua tentativa de strapungere a pragului critic de rezistenta de 4.31. Astfel, daca nu va fi urmata de o revenire imediata sub acest nivel cheie, in aceeasi saptamana sau cel tarziu in saptamana care urmeaza, speculatorii vor profita de oportunitatea de a cumpara si vor incerca sa duca pretul spre 4.5.
“BNR ar trebui sa protejeze acest prag critic acum si sa-l forteze sub 4.2 spre finele anului pentru a schimba sentimentul pietei, altfel va fi prea tarziu si nu va putea combate un atac speculativ. Riscul unui colaps al cursului de schimb este la cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani, deprecierea leului spre 4.5 poate fi doar o chestiune de timp“, apreciaza analistii de la Admiral Markets.
Deprecierea cursului spre 4,5 lei pentru euro pare iminentă. Ce poate salva leul?
29 septembrie 2011, 11:04
Ultima modificare în 29 septembrie 2011, 14:04
Leul isi continua declinul inceput in luna mai a acestui an, cand pietele financiare au fost lovite de un nou val de panica. Eroicul prag de rezistenta de 4.31 este din nou incercat, pentru a patra oara in ultimii ani, iar depasirea lui ar afecta serios sistemul financiar si in special pe cei cu credite in euro si venituri in lei.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Un an cu Franklin Templeton la cârma „Proprietatea”: Tranzacţiile cu acţiuni FP au dublat lichiditatea BVB
- Rezerva de aur a României, sperietoare împotriva speculatorilor valutari
- Iranienii vor să construiască o rafinărie la Varna
- Nepoata lui Malaxa a vândut acţiuni FP de peste 2,5 mil. euro
- Leul tot mai slab. Moneda a atins un nou minim anual: 4,3210 lei/euro
- Așa optimism mai rar: Bursele cresc puternic
- Euro are probleme, dar nici leul nu se simte prea bine
- Leul prinde puteri: Cursul coboară la sub 4,30 lei/euro
- Cât economisesc americanii ca să devină milionari la bătrâneţe
- Aurul, în cădere liberă. Corecţie temporară sau spargerea unei bule?