Bursele din Asia au urcat marţi, indicele Nikkei al pieţei nipone închizând la maximul ultimelor 18 luni, datorită deprecierii dolarului, care a determinat creşteri în sectorul materiilor prime şi mărfurilor, transmite Reuters.

Pieţele europene vor deschide în urcare uşoară datorită creşterilor din Asia şi Statele Unite, iar acţiunile din sectorul energetic vor fi susţinute îndeosebi de aprecierea preţului petrolului.

Cotaţia de referinţă a barilului de ţiţei s-a menţinut peste nivelul de 82 dolari pe baril, după ce a atins luni maximul ultimelor două săptămâni datorită optimismului legat de relansarea economică globală.

Preţul petrolului va fi influenţat în continuare de datele privind stocurile de ţiţei şi combustibili din SUA, care vor fi prezentate marţi şi miercuri.

Pieţele globale au fost sprijinite de asemenea şi de creşterea cheltuielilor de consum din Statele Unite pentru a cincea lună consecutiv în februarie, evoluţie care sugerează că consumul ar putea fi suficient de puternic pentru a susţine relansarea economică a Americii.

Indicele Nikkei a închis în urcare cu 1%, la maximul ultimelor 18 luni, şi se îndreaptă către o creştere de peste 5% la nivelul primului trimestru, iar analiştii anticipează că piaţa niponă va debuta cu dreptul în cel de-al doilea trimestru şi totodată în noul an fiscal 2010-2011, care va începe joi.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei s-a apreciat totodată cu 1,2%, pieţele fiind susţinute, ca şi cea niponă, de acţiunile din sectorul energetic, al materiilor prime şi mărfurilor.

Moneda euro a evoluat aproximativ stabil în raport cu dolarul, tranzacţionându-se la 1,3483 dolari/euro, susţinută de încheierea cu succes a primei emisiuni de obligaţiuni derulată de Grecia după acordul convenit săptămâna trecută de liderii UE şi FMI pentru o plasă de siguranţă financiară destinată dacă va fi necesar statului elen.

Dolarul s-a retras în faţa monedelor conectate direct la industria mărfurilor şi materiilor prime, precum dolarul australian şi cel neo-zeelandez, în timp ce indicele dolarului, care măsoară performanţele monedei americane în raport cu un coş de valute de referinţă, a coborât cu 0,16%. Analiştii consideră că deprecierea dolarului va fi de scurtă durată.

SURSA: Mediafax