Deprecierea monedei nationale de joi, 21 martie, cu 166 lei a fost primita cu destul calm de operatorii de la Sibiu, cotatiile din piata ale contractului leu/dolar fiind de 32.960 lei la cumparare si 33.100 lei la vanzare. De altfel, majoritatea tranzactiilor cu contracte leu/dolar cu scadenta lunara au fost realizate, in perioada 14 – 21 martie, in jurul pragului de 33.000 lei. La inceputul perioadei, pretul de cotare a fost de 33.020 – 33.040 lei, pentru ca in data de 18 martie hedgerii sa tranzactioneze un pachet de 215 contracte la 33.000 lei. A doua zi dolarul a atins un minim de 32.960 lei, pentru ca urmatoarele contracte sa fie realizate la 32.980 lei. Reamintim ca la sfarsitul lui februarie tranzactiile s-au realizat la 33.099 – 33.400 lei.
„Este tot mai clar ca si in acest an deprecierea leului va fi puricata de BNR, daca luam in calcul declaratiile oficialilor acesteia, considera un broker sibian. Parghia creata de limitarea cursului de schimb pentru scaderea ratei inflatiei va fi folosita si anul acesta. Totusi, surprizele nu pot lipsi, anul 2002 fiind unul foarte greu si imprevizibil, ceea ce impune acoperirea riscului valutar”.
Activa a fost si piata leu/dolar cu scadenta aprilie. Trendul descrescator din prima parte a lunii, care a dus pretul sub 33.600 lei, a caracterizat perioada analizata. In dimineata de 21 martie pretul dolarului a urcat la 33.600 lei, sub impulsul deprecierii din piata spot.
Primele contracte leu/dolar cu scadenta mai au fost tranzactionate in data de 15 martie la un pret de 34.100 lei. Foarte important este faptul ca tranzactia a fost realizata de speculatori, acestia incepand sa opereze pentru scadente tot mai indepartate. Dupa o scadere a pretului la 34.000 lei, acesta a revenit la finele perioadei analizate la 34.100 lei, cumparatorii afisand cotatii de 34.055 lei, iar vanzatorii de 34.155 lei.
Pe parcursul perioadei 14 – 21 martie, moneda europeana a revenit peste pragul de 88 de centi, evolutia acesteia pe pietele internationale fiind foarte volatila; euro a atins un minim de 87,89 centi si un maxim de 88,60 centi. Pe plan international prognozele prevad atingerea unei paritati de 90 centi/euro in iunie.
Cresterea euro a condus la tranzactionarea primelor contracte pe paritatea euro/dolar cu scadenta aprilie. Acestea au fost realizate in 19 martie la preturi de 88 – 88,30 centi, valori care s-au mentinut si in urmatoarele zile.
In piata optiunilor, evolutia monedei unice a dus la cresterea preturilor de exercitare. In perioada analizata au fost tranzactionate optiuni CALL la preturi de exercitare de 87,50 centi, cu prime de 100.000 lei, de 88 centi cu prime de 50.000 – 55.000 lei si de 88,50 centi cu prime de 36.000 lei.
Va organiza BNR o piata futures interbancara ?
Ideea continuta intr-un articol aparut in presa centrala referitor la crearea unei piete futures controlata de Banca Nationala nu este privita ca o solutie de acoperire a riscului valutar de catre oficialii bursei din Sibiu. Teodor Ancuta, presedintele BMFMS, considera ca „ideea ca bancile au nevoie de o alta piata de instrumente derivate este categoric falsa, deoarece ele nu au avut posibilitatea de a lucra efectiv la Sibiu din cauza inexistentei cadrului legislativ. BMFMS a demonstrat timp de cinci ani ca este cea mai transparenta piata din Romania, fara nici cea mai mai mica interventie din partea organizatorilor ei sau vreun amestec economic, politic sau de alta natura. In martie 1999, piata futures leu/dolar a traversat foarte bine, poate cel mai bine, evenimentele de pe piata valutara interbancara.
Cum poate organiza Banca Nationala o astfel de piata derivata cand intervine periodic pe piata valutara interbancara?! Poate fi ea un organizator impartial, cand cunoaste ce pozitii deschise la scadenta au bancile din sistem si, prin interventiile sale, poate decide in favoarea unora si defavoarea altora? Tocmai acesta este scopul care a determinat aparitia pietelor derivate in lume, protectia impotriva fluctuatiilor nefavorabile ale cursului valutar, indiferent care sunt cauzele: economice, politice si de politica economica, chiar si prin interventiile bancii centrale pe piata valutara”, a incheiat Ancuta.