Potrivit datelor BNR, cursul oficial a avansat în ultimele trei zile de săptămâna trecută (de miercuri până vineri) cu circa 15,3 bani, respectiv cu circa 3,5%. O asemenea alunecare a leului nu s-a semnalat nici măcar vara trecută, în timpul crizei politice. Cea mai amplă scădere de trei zile a leului din iulie-august 2012 a fost de circa 1,7%, adică de două ori mai redusă decât ceea ce am văzut săptămâna trecută.
În vara lui 2012 măcar aveam reacții ale actorilor din piața monetară la criza de pe plan intern. De data aceasta, pe plan intern mai degrabă aveam de semnalat anumite lucruri pozitive, vezi decizii ale Justiției, datele economice pe primul trimestru etc.
Influența principală a venit acum exclusiv din exterior, investitorii străini fiind cei care au condus în special cursul prin deciziile lor de a vinde din titlurile de stat cumpărate la începutul anului. De pe plan intern lucrurile au fost “influențate” poate doar prin neintervenția BNR în piața monetară.
Derapajul de acum al leului (pe trei zile) este comparabil doar cu cel din perioada atacului speculativ din octombrie 2008. Atunci, leul s-a depreciat cel mai mult timp de trei zile cu 5,5%, cursul euro urcând cu 20,6 bani, exact la debutul atacului.
Totul a fost amplificat atunci de deprecierea din 3 octombrie, când cursul a sărit cu aproape 11,2 bani. A mai fost vorba de o depreciere accelerată în 18 noiembrie 2008, când cursul a sărit cu 8,7 bani. De atunci și până vineri, leul nu a mai pierdut într-o singură zi atât de mult, respectiv cursul să urce cu 7,7 bani.
Probabil ceea ce s-a întâmplat în octombrie 2008 i-a dat de gândit băncii centrale și acum nu a mai vrut să repete o eventuală greșeală. Pentru că intervenția de atunci, care într-o primă fază a avut ca efect întoarcerea cursului spre 3,6 lei, din drumul său spre 4 lei, s-a soldat ulterior cu revenirea cursului la 4 lei și apoi peste 4,3 lei. Iar în paralel, piața monetară era blocată de dobânzi uriașe, dobânzi care au persistat peste 15% timp de șase luni și au gripat economia.
Acum, dacă investitorii străini deținători de titluri de stat au vândut din dețineri reacționând prin creșterea aversiunii față de activele mai riscante, ei au fost limitați în a ieși din piață, întrucât cu cât cursul urca mai mult, cu atât randamentul lor se diminua. Iar o intervenție a BNR, care să le susțină cursul, le-ar fi stimulat ieșirea masivă din piață, cu dezechilibre ample pentru randamentele aferente Ministerului de Finanțe și pieței monetare.
Vedem că după trei zile fierbinți pentru leu, cursul dă semne de retragere. În jurul perioadei de referință a BNR de azi, cursul se situa la 4,526 lei, cu circa 3 bani mai jos decât cursul official de vineri.
Rămâne de văzut cum vor reacționa în viitor investitorii străini care mai dețin titluri de stat. Capital a semnalat încă de la începutul anului că o achiziție atât de masivă de titluri de stat de către străini face România extrem de vulnerabilă pe piața monetară/valutară. Ceea ce îi poate opri este doar statul, prin plata unor randamente mai mari, sau BNR prin neintervenție care să le diminueze randamentele.
Deprecierea leului de săptămâna trecută, cea mai amplă de la atacul speculativ din 2008
10 iunie 2013, 13:41
Ultima modificare în 10 iunie 2013, 16:41
Moneda națională a suferit în ultimele trei zile de săptămâna trecută cea mai puternică depreciere de la atacul speculativ din octombrie 2008 încoace, mai amplă chiar decât cea din timpul crizei politice de vara trecută. Și totul fără a se petrece ceva semnificativ pe plan intern.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook