Speranţele legate de o evoluţie pe trend ascendent pentru companiile listate pe piaţă de la Bucureşti au fost treptat anulate mai ales prin corecţiile înregistrate în şedinţele de miercuri şi joi.

Scăderile au fost generalizate în săptămåna recent încheiată, indicii BET şi BET C înregistrånd deprecieri de peste 6%, iar indicele Societăţilor de Investiţii Financiare a pierdut 2,7%. În continuare tranzacţiile se încheie greu, lichiditatea redusă determinånd şi o volatilitate înaltă a preţurilor.

Dintre primele 20 de societăţi ordonate după valoarea tranzacţiilor doar titlurile Policolor au reuşit să înregistreze un curs de tranzacţionare în creştere. Cele mai afectate acţiuni au fost cele din industria îngrăşămintelor, dar în general aici am asistat la marcări de profit. Acţiunile Azomureş au scăzut cu 13%, iar cele emise de Amonil, cu aproape 11 %.

Afectate au fost şi acţiunile bancare. BRD Société Générale şi Banca Transilvania au înregistrat corecţii de peste opt procente. Cel mai bine s-au comportat acţiunile din domeniul farmaceutic, Antibiotice şi Biofarm fiind la finalul săptămånii la un curs cu 3% mai redus.

Acţiunile Policolor Bucureşti au adus acţionarilor în ultima săptămånă un cåştig de aproape 30 de procente, după ce a fost anunţat acordul dintre fondurile acţionare prin care este posibilă o modificare semnificativă a acţionariatului urmată de delistarea companiei. Cursul acţiunilor PCL a urcat pånă la un maxim de 4,42 lei, care reprezintă maximul istoric de tranzacţionare, dacă eliminăm şedinţa din 19 iulie 2007 cånd s-au încheiat tranzacţii şi la 4,74 lei. Minimul de tranzacţionare din acest an a fost de 2,3 lei, la jumătatea lunii februarie.

Societăţile de Investiţii Financiare au transmis rezultatele financiare aferente primelor cinci luni ale acestui an. Valoarea medie a activului net unitar a înregistrat în ultimele 12 luni o creştere de aproape patru procente, cele mai bune evoluţii fiind înregistrate pentru SIF Muntenia (Ă14%) şi pentru SIF Transilvania (Ă11%). La polul opus avem o scădere de aproximativ jumătate de procent pentru titlurile SIF Moldova şi SIF Oltenia. Activul net al celor cinci SIF-uri a dat în luna mai primele semne de stabilizare, după şase luni consecutive de scădere. Pe primele cinci luni, profitul total obţinut de SIF-uri a fost de 194,4 milioane lei, nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. S-au remarcat la acest indicator SIF Muntenia şi SIF Moldova, iar cu un profit mai redus decåt cel din 2007 avem SIF Oltenia şi SIF Transilvania. Deoarece o bună parte din profit se obţine din dividendele încasate, o imagine mai bună a profitabilităţii o vom avea peste două-trei luni, cånd aceste sume vor fi plătite.

Din păcate însă, preţurile de tranzacţionare, monitorizate de indicele BET-FI, au înregistrat o corecţie de aproape 22% în ultimul an. Dacă la finalul lunii mai 2007 acţiunile SIF se tranzacţionau uşor peste nivelul activelor nete unitare, după un an tranzacţiile se efectuează cu un discount de aproape 21%.

 112-14743-28bursa25mare.jpg