Conform unui raport emis de Ministerul Sănătății, în 2020 în România erau înregistrate peste 500.000 de persoane cu afecțiuni psihice.
Depresia îngenunchează România
Conform specialiștilor medicali, depresia netratată duce la sinucidere, factorii declanșatori fiind:
- – problemele din familie;
- – violența domestică;
- – divorțul, despărțirile;
- – bullying-ul de la școală sau de pe rețelele de socializare;
- – conflictele de la locul de muncă;
- – șomajul, problemele financiare;
Numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor crește de la an la an
În România, numărul copiilor și adolescenților diagnosticați cu depresie, ADHD sau autism crește de la an la an. Conform unei cercetări realizate de organizația Salvați Copiii în 2019, 63% dintre copii și adolescenți afirmă că sunt bătuți acasă de părinți.
Violența domestică i-a determinat pe adolescenți să apeleze la substanțe nocive, având, de altfel, gânduri sinucidare. Analiza din 2019 ne informează că un sfert dintre liceeni fumează, 2% consumă alcool frecvent, iar 2,73% dintre băieți și 1,71% dintre fete consumă marijuana.
Medic psihiatru: Conflictul cu un părinte este determinant în tentativa de sinucidere
Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat că tensiunile acumulate în perioada epidemică au afectat grav sentimentele și gândirea copiiilor din România. Eșecurile școlare (înregistrate odată cu începerea orelor online) și violența domestică (demonstrată de statisticile autorităților române) au dus la mărirea ratei de suicid din rândul copiilor.
„Ultimii doi ani, prin natura evenimentelor, au generat stres, suferință, depresie emoțională la copii și adolescenți. Mai mult decât atât, accesul la servicii medicale și psihologice a fost îngreunat prin faptul, că din pricina Covid, mulți psihologi au început să lucreze doar online. În ecosistemul familial, pandemia a adus o tensiune suplimentară care a făcut ca de multe ori copiii să fie supuși unor rele tratamente din partea părinților și e un lucru pe care nu vreau să-l generalizez, dar pe care pot să-l anticipez.
Se reflectează și în unele statistici privind agresivitatea sau violență domestică. Multe telefoane date în perioada asta la telefonul copilului. Cel puțin în România, notele mici la școală sau conflictul cu un părinte, în care părintele agresează verbal sau violent copilul, sunt determinanți ai tentativei de sinucidere.”, a explicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru, pentru Digi24.