Medicul psihiatru Petronela Nechita, de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași susține că depresia se manifestă diferit, prin mai multe simptome fizice, care uneori pot fi diagnosticate eronat. Printre acestea se numără durerile de cap, crampele sau problemele digestive.

Medicul susține că dincolo de faptul că simptomele depresiei pot scădea capacitatea de a lucra sau de a studia, ele afectează somnul, alimentația și „reduc dramatic capacitatea individului de a se bucura de viață”.

„Nu este un defect al caracterului. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate”, arată dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

În ceea ce privește simptomele fizice, dr. Petronela Nechita susține că dacă acestea persistă pentru două săptămâni, pot fi semne ale depresiei. Printre simptomele depresiei se numără: stare de spirit tristă, anxioasă, sentimente de deznădejde sau pesimism, iritabilitate, sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință; scăderea energiei sau oboseală.

Totodată, unele persoane constată dificultăți de somn, trezire dimineața devreme sau somn excesiv, dar și pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități.

Alte simptome sunt lentoare în mișcare, senzație de neliniște, dificultăți de concentrare, de memorie sau de luare a deciziilor, dar și modificări privind lipsa poftei de mâncare sau scăderea în greutate.

Ea a vorbit și despre persoanele care consideră că despresia este un mit, însă în realitate, această boală trebuie tratată în unități medicale specializate pe acest domeniu.

„Pentru multe persoane, depresia este considerată un mit, fiind asociată, în percepția generală, doar cu simptome ce țin de latura psihică. Însă o persoană cu depresie poate prezenta și multe simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, crampe sau probleme digestive. Astfel, durerea fizică este asociată unei tulburări somatice și oamenii apelează deseori la unele specialități medicale pentru a fi tratate simptomele fizice, care de fapt sunt semne ale depresiei”, a explicat dr. Petronela Nechita, pentru Libertatea. 

Femeile suferă de mai multe tipuri de depresie

Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mult mai afectate de depresie, în contextul în care există mai multe tipuri ale bolii care le poate afecta. Potrivit medicului, depresia la femei poate fi declanșată de sarcină, perimenopauză, ciclul menstrual sau perioada de refacere după naștere.

Totodată, conform estimărilor, aproape 12% dintre femei suferă de depresie în timpul sarcinii. Există și o șansă de 25%, ca femeile să sufere de depresie și după naștere, în special cele care au venituri mici.

„Depresia perinatală afectează 10-20% dintre femei, fiind un episod depresiv care apare în timpul sarcinii (depresie prenatală), fie la 6 – 12 luni de la naștere (depresie postnatală). Se estimează că depresia din timpul sarcinii afectează 7,4% până la 12,8% dintre femei, cele aflate în al doilea și al treilea trimestru de sarcină fiind cele mai susceptibile. Prevalența depresiei ce apare după naștere pare a fi de 10-15% în general și de 25% la femeile cu venituri mici”, a precizat dr. Petronela Nechita.

Medicul susține că femeile care sunt diagnosticate cu o astfel de afecțiune prezintă un risc crescut de autovătămare, consum de substanțe nocive, dificultăți conjugale, dificultăți parentale și chiar sinucidere. Totuși, ea poate fi tratată cu medicația corespunzătoare și cu un ajutor din partea unul specialist în domeniu.

Sursă foto: Dreamstime