Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea berii, un proiect controversat aflat în dezbaterea forului legislativ de patru ani.
Legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii a fost aprobată cu 228 de voturi favorabile, înregistrându-se şi 12 „împotrivă” şi 30 de abţineri, însă cu amendamentele aduse de Comisia de buget-finanţe.
Deputatul PDL Daniel Oajdea şi-a argumentat, în plen, votul negativ, susţinând că este incorect să se acorde facilităţi fiscale doar producătorilor de alcool.
Potrivit unui amendament, întreprinderile mici şi mijlocii vor fi scutite de la plata obligaţiilor fiscale restante la data de 31 decembrie 2008 şi neachitate până la data intrării în vigoare a legii, reprezentând accize, impozit pe profit şi TVA, cu anumite condiţii, cu excepţia obligaţiilor cu reţinere la sursă şi a TVA datorată în vamă.
De asemenea, „se scutesc la plată obligaţiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere aferente obligaţiilor fiscale scutite, calculate până la data intrării în vigoare a legii”.
Printre condiţiile pe care întreprinderile trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste scutiri se numără capacitatea de producţie mai mică de 200 mii hl/an declarată până la data de 15 ianuarie 2009 sau să nu se afle în procedură de faliment.
Un alt amendament vizează faptul că schema de ajutor de stat nu va putea fi pusă în aplicare de întreprinderi decât după notificarea la Comisia Europeană şi obţinerea autorizării schemei de ajutor de stat conform reglementărilor în domeniu ale Uniunii Europene.
Legea a trecut în octombrie 2006 de Senat, iar la o lună diferenţă şi de Camera Deputaţilor, însă şeful statului a cerut reexaminarea acesteia în februarie 2007. În aprilie 2007, Senatul a aprobat din nou legea, iar după patru rapoarte suplimentare întocmite între 2007 şi 2009 de comisia de specialitate din Cameră a fost adoptată şi de acest for.
SURSA: Agerpres