Deputații au aprobat cumpărarea de avioane F-35. Sorin Moldovan: E un pachet de servicii, nu strict pe avioane

avion militar F-35 din SUA

SURSA FOTO: Dreamstime

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care România poate cumpăra 32 de avioane militare F-35 din Statele Unite ale Americii.

A fost adoptat proiectul de lege prin care România poate cumpăra avioane milioane F-35

Camera Deputaților a aprobat marți un proiect de lege care permite României să cumpere 32 de avioane militare F-35. Acum, proiectul de lege va ajunge la Senat, care trebuie să ia decizia finală.

Legea se referă la dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană cu F-35 de generație a V-a, în cadrul unui program de înzestrare a armatei. Acesta este doar primul pas al procesului, iar contractele vor fi realizate printr-un program special între guvernele implicate, numit Foreign Military Sales. Proiectul de lege a fost aprobat cu 195 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și o abținere.

Legea este dezbătută rapid, așa cum a cerut Guvernul României. Scopul acestui proiect de lege este de a crea un sistem de apărare aeriană funcțional, care să includă achiziționarea a 32 de F-35, motoare, muniții, suport pentru întreținerea inițială, echipamente și servicii pentru pregătirea piloților, a personalului de suport și a tehnicienilor, echipamente speciale pentru securitatea comunicațiilor, dar și asistență tehnică din partea Guvernului SUA.

Primele avioane militare F-35 sunt așteptate să ajungă în anul 2030

Deputatul PNL Sorin Moldovan, care este și președintele comisiei de Apărare, le-a reamintit tuturor că acest proiect de lege este „foarte important” pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale țării, mai ales după ce au fost retrase avioanele MIG-21 din serviciu. Pe lângă achiziția F-35, România mai are și avioane militare F-16. În prezent, avem aproximativ 29 de F-16. Până la sfârșitul anului 2025, ar trebui să mai vină încă 20 de avioane militare. Primele avioane militare F-35 sunt așteptate să ajungă în anul 2030.

„Este un proiect foarte important pentru dezvoltarea capacităţilor noastre, mai ales după ce au fost scoase din uz MIG-urile 21 şi totodată la acest program se adaugă şi avioanele F-16 pe care le avem. Avem undeva la 29, dacă nu mă înşel, la ora actuală, urmează să mai vină încă undeva la 20 de avioane până la finalul anului 2025.

Acum am făcut doar acest proiect de lege pentru ca să se poată semna, undeva în data de 21 este programată semnarea acestuia. Aici nu ne referim doar la piloţi, ne referim inclusiv la personalul auxiliar de pe lângă, ingineri şi aşa mai departe, bineînţeles şi suportul logistic global este inclus aici.

Deci este un pachet de servicii, nu este un pachet strict pe nişte avioane”, a explicat deputatul liberal.

Sorin-Dan Moldovan (SURSA FOTO: sorinmoldovan.ro)

Prețul estimat pentru aceste avioane este de 6,5 miliarde de dolari americani, plus TVA, dar suma finală poate varia.

Banii necesari vor veni fie din bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), fie prin împrumuturi sau garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA, sau o combinație între aceste surse. Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Economiei vor putea colabora cu producătorul avioanelor F-35 pentru proiecte de cooperare industrială, ceea ce înseamnă că se vor aduce în România tehnologii sau produse noi legate de avioane.

Dacă România se împrumută de la SUA, acești bani vor fi ținuți la sucursala din New York a băncii centrale americane, Federal Reserve. Achiziția include și acorduri prin care România va colabora cu producătorul avioanelor, beneficiind de transferuri de tehnologie și alte produse. Companiile românești din industria de apărare vor putea presta diverse servicii.