Rezoluția fără caracter legislativ, întocmită de Wolf Klinz, vine cu câteva săptămâni înainte de data la care Comisia Europeană (CE) va înainta propuneri legislative privind reglementarea în continuare a activităților agențiilor de rating de credit (ARC), punând astfel capăt, temporar, unei discuții asupra unei probleme care a generat poziții diferite ale grupurilor politice.
Rezoluția analizează modalitățile prin care agențiile de rating de credit să poată fi responsabilizate pentru consultanța emisă. Cel mai important, rezoluția adresează CE solicitarea de a identifica modalități prin care agențiile de rating pot fi trase la răspundere în baza dreptului civil din statele membre. Rezoluția sugerează, de asemenea, că toate agențiile de rating de credit înregistrate ar trebui să revizuiască acuratețea ratingurilor de credit realizate în trecut și să pună aceste evaluări la dispoziția autorităților de supraveghere, iar Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (AEVMP) ar trebui să fie împuternicită să realizeze controale neanunțate în ceea ce privește aceste evaluări.
Pentru a cunoaște modalitatea prin care agențiile de rating de credit ajung la anumite concluzii, rezoluția sugerează ca autoritățile de supraveghere să primească mai multe informații de documentare. Totodată, rezoluția invită Comisia să analizeze în continuare avantajele obligației de a folosi două analize de rating în cazul produselor financiare complexe, cea mai conservativă urmând să fie utilizată pentru supravegherea legală. Acest lucru ar face ca investitorii să aibă o imagine mai clară asupra situației reale a produsului.
Deputații europeni pledează pentru răspunderea civilă a agențiilor de rating
8 iunie 2011, 15:36
Ultima modificare în 8 iunie 2011, 18:36
Deputații europeni s-au exprimat în favoarea creării unei fundații europene a ratingurilor de credit și au solicitat atenție sporită la calcularea ratingului datoriilor publice. Noile reguli aplicabile agențiilor de rating de credit pentru evaluările emise ar trebui să clarifice inclusiv propriile metode de lucru, să încurajeze competiția și să reducă dependența față de aceste evaluări, se arată în rezoluția Parlamentului European.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Statul a cerut companiei Bechtel scăderea costului pe km
- Londra este cel mai vizitat oraș din lume
- Ford vrea să vândă opt milioane de autovehicule pe an în 2015
- Mihail Neamțu: „România nu stă atât de prost, dacă ne uităm la Europa”
- Ungaria, tot mai riscantă pentru investitori
- Maria Grapini: „Casa de Asigurări de Sănătate este o pacoste”
- Doru Lionăchescu: „Chinezii au trei axe de interes. Dacă nu le dăm proiecte mari nu vor veni în România”
- UPDATE: Plătim taxă ca să mergem pe autostradă
- Boagiu: Eu îmi amintesc în anul 2000, când am plecat din minister, am lăsat toate companiile cu 0 datorii
- Acte normative publicate în data de 7 iunie