Cu 113 voturi pentru şi 36 contra, deputaţii au aprobat în regim de urgenţă un proiect de lege care prevede lichidarea băncii Anglo Irish, oficial rebotezată Bank Resolution Corporation (IBRC) după naţionalizarea sa în 2009. Activele băncii vor fi preluate de banca de rebuturi, National Asset Management Agency (NAMA), care preia active riscante de la băncile cu probleme.
Ministrul irlandez de finanţe, Michael Noonan, a fost forţat să prezinte parlamentului acest proiect normativ în regim de urgenţă, după ce publicarea unor detalii ale acestui proiect a declanşat îngrijorări că ar putea avea loc o fugă la ghişeele băncii.
‘Având în vedere circumstanţele, în calitate de ministru de finanţe am acţionat imediat pentru a asigura stabilitatea băncii şi valoarea activelor sale, evaluate la 12 miliarde de euro, în numele statului’, a explicat Michael Noonan.
‘Lichidarea Anglo Irish Bank închide un capitol trist şi tragic din istoria noastră economică ‘, a apreciat la rândul său premierul irlandez Enda Kenny la sfârşitul unei sesiuni speciale a camerei inferioare a parlamentului irlandez, sesiune care s-a încheiat la ora trei dimineaţa.
Afectată de creditele imobiliar riscante, Anglo Irish Bank s-a prăbuşit în timpul crizei financiare, însă statul irlandez s-a angajat să-i garanteze activele pentru a evita falimentul. Ulterior, banca fuzionat cu Irish Nationwide Building Society (INBS), afectată şi ea de criza bancară, şi a luat un nou nume – Irish Bank Resolution Corporation (IRBC), cu misiunea de a lichida treptat activele sale pe o perioadă de zece ani.
Pentru a putea să-şi sprijine sectorul bancar, Irlanda a fost nevoită la sfârşitul lui 2010 să solicite un ajutor de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Acest plan de salvare de 85 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea Anglo Irish Bank şi INBS, a impus însă adoptarea unor măsuri dureroase de austeritate.
În prezent, însă, autorităţile irlandeze vor să relaxeze povara datoriei, prin transformarea unor bilete la ordin în valoare de aproximativ 31 de miliarde de euro în obligaţiuni pe termen lung. Însă BCE se temă că orice concesie oferită Dublinului ar putea crea un precedent pentru alte state, cum este Spania, care au de rezolvat problema datoriilor mari ale băncilor.
SURSA: Agerpres