Ouăle aşa zis periculoase au ajuns şi pe agenda de lucru a deputaţilor. Aceştia îl acuză pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi de campanile media împotriva produselor româneşti. Deputaţii din Comisia de agricultură consideră că informaţiile potrivit cărora două treimi din producţia autohtonă de ouă ar fi periculoasă pentru consumatori reprezintă “o diversiune” aruncată pe piaţă cu scopul de a speria consumatorii şi a-i îndepărta de producţia românească
Ouăle aşa zis periculoase au ajuns şi pe agenda de lucru a deputaţilor. Aceştia îl acuză pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi de campanile media împotriva produselor româneşti.
Deputaţii din Comisia de agricultură consideră că informaţiile potrivit cărora două treimi din producţia autohtonă de ouă ar fi periculoasă pentru consumatori reprezintă “o diversiune” aruncată pe piaţă cu scopul de a speria consumatorii şi a-i îndepărta de producţia românească.
“Informaţia este o diversiune aruncată pe piaţă cu un anumit scop. Scopul clar e cel pe care cei din producţie l-au spus, de a speria din nou consumatorii, de a-i îndepărta de producţia autohtonă, cu consecinţe şi ţintă comercială. Datele prezentate sunt falsuri”, a spus preşedintele Comisiei de agricultură, Valeriu Tabără.
Campanie denigratoare dictată de interese economice
Parlamentarii l-au acuzat de “manevre” dictate de interese economice pe profesorul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, potrivit căruia două treimi din ouăle produse în România ar proveni de la găini crescute în condiţii improprii si hrănite cu vitamine sintetice sau medicamente.
„Asistăm la un alt efect al războiului economic, atacul împotriva producătorilor români de ouă. Consumatorii pot consuma aceste produse, singurii stresaţi vor fi cei care propagă aceste interese”, a spus deputatul liberal Pavel Horj.
Audierile în Parlament vor continua
Membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor i-au audiat, miercuri, pe reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare, Uniunii Crescătorilor de Pui din România, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în legătură cu informaţiile lansate de Asociaţia Vier Pfoten şi susţinute de profesorul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Preşedintele Comisiei a anunţat că audierile vor continua săptămâna viitoare, urmând să se înnoiască invitaţiile pentru profesorul Gheorghe Mencinicopschi, reprezentanţii firmei Vier Pfoten, care au motivat absenţa la Comisie miercuri prin faptul că sunt plecaţi din ţară, dar şi reprezentanţi ai televiziunii publice.
“Dl Mecincoopschi poate vine să ne prezinte, dacă are cercetările , studiile, să arate că hormonii de stres se transmit de la găină la om. Sunt un consumator de ouă, nu sunt stresat niciodată. Un om de ştiinţă nu are voie să dea girul fără argumente ştiinţifce, unor astfel de afirmaţii cu ţintă de alovi într-un sector cât de cât performant”, a spus Tabără.
Găinile sunt hrănite natural
Reprezentanţii ANSVSA, UCPR şi ANPC au subliniat că acuzaţiile aduse producătorilor români de ouă sunt nefondate şi că aceştia respectă toate normele europene şi legile româneşti.
Preşedintele UCPR, Van Ilie, a subliniat că hrana folosită pentru găini este naturală, nu sintetică.
El a arătat că există studii care le contrazic pe cele prezentate de Vier Pfoten, şi care conchid că hormonii de stres la găinile crescute în sistemele moderne în baterii sunt “mai mici” decât la cele crescute în aer liber şi că ouăle provenite de la prima categorie au mai puţine bacterii, fiind mai sigure decât ale găinilor crescute la curte, care nu sunt supuse niciunui control.
“La o pasăre crescută în aer liber, supusă contactului cu păsările sălbatice, e riscul de contaminare mai mare”, a susţinut Van Ilie.
Vicepreşedintele ANSVSA, Corneliu Ceică, a subliniat că sunt admise pe piaţă ouăle cu toate tipurile de notificări, de la 0, cele din fermele ecologice, până la 3, cele provenite de la găinile crescute în baterii.
“În marile lanţuri de magazine, se comercializează doar acele ouă care provin din sistemul industrial, din baterii, cu codurile 2 şi 3. Asta nu înseamnă că ar exista riscuri pentru populaţia care consumă produsul respective”, a precizat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Crescătorii de păsări cer daune de 1,5 milioane lei
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi declara recent, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, că 75% din producţia de ouă de consum din ţara noastră este realizată la cuşti şi că găinile crescute în acest mediu sunt stresate şi produc hormoni de stres care ajung ulterior în ouă.
Reprezentanţii a 14 unităţi de producere şi comercializare a ouălor l-au acţionat în instanţă pe Mencinicopschi, cerând daune de 1,5 milioane lei.