„Situaţia din ultimii ani din televiziunea şi radioul public trebuie urgent investigată oficial. Ceea ce s-a întâmplat la cele două servicii publice de media în ultimii ani trebuie anchetat în detaliu, prin intermediul unei comisii de anchetă parlamentară înfiinţată în acest scop.
Conform regulamentului Camerei Deputaţilor acest lucru trebuie demarat de minim 50 de deputaţi din două grupuri parlamentare. De aceea, voi propune de îndată înfiinţarea acestei comisii.
Respingerea raportului de activitate nu ar fi suficientă, acest lucru ar însemna că nu vom afla niciodată nivelul cenzurii, al propagandei pesediste şi al deturnării din banii publici din aceste instituţii. Cele două instituţii de media publice au purtat cu neruşinare o campanie de susţinere a PSD în ultimii ani”, afirmă Alexandru Muraru, conform unui comunicat.
Informațiile transmise de Alexandru Muraru
Conform informațiilor transmise de deputatul liberal, în Parlament trebuie devoalate „numeroasele derapaje, acte de cenzură, răfuieli interne, scandaluri publice financiare, ştiri şi acţiuni sistematice croite pentru a proteja PSD şi pentru a denatura activitatea partidelor de dreapta, talk-show-uri transformate în acte zilnice de propagandă pro-PSD şi de instigare a populaţiei pentru nerespectarea măsurile de protecţie împotriva Covid 19, suspiciuni numeroase de deturnări de fonduri, marginalizarea jurnaliştilor credibili şi incomozi, invitarea cu predilecţie a comentatorilor politici refuzaţi de alte posturi de media pentru conduita lor precară, cunoscuţi ca vajnici apărători ai PSD”.
Muraru susţine că „prin conducerilor SRTV şi SRR şi prin cei care coordonau ştirile şi principalele talk show-uri, dar şi prin alţi pioni transformaţi în ‘realizatori’ sau ‘producători’, în ultimii ani, orice echilibru politic a fost deturnat în favoarea unui partid care a distrus statul de drept, a proiectat scoaterea României din UE, iar în ultimul an a sabotat combaterea pandemiei prin dinamitarea tuturor măsurilor administrative şi medicale”.
„Publicul trebuie să afle realitatea din aceste instituţii! Jurnaliştii, angajaţii şi colaboratorii trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa oficial, nu pe la colţuri, în vreme ce deputaţii care vor compune comisia trebuie să solicite documente şi expertize oficiale asupra contractelor, plăţilor, înţelegerilor încheiate de aceste două instituţii.
Acest exerciţiu de audiere publică din forul suprem al democraţiei ar fi o dovadă suplimentară că noua coaliţie guvernamentală este dispusă să facă ordine în instituţiile publice, să demareze reforme şi să trimită pe cei vinovaţi în faţa organelor de anchetă. Spre exemplu, există jurnalişti dispuşi să depună mărturie cum, ani de zile, ştirile favorabile despre PNL şi preşedintele Iohannis erau refuzate sau, prin diferite metode specifice de manipulare în audiovizual, făcute să cadă în irelevanţă”, a adăugat Muraru.
Deputatul PNL consideră că „ceea ce s-a întâmplat la studiourile teritoriale, în evenimentele publice organizate sau refuzate de SRR şi SRTV, trebuie, de asemenea, investigat în detaliu”.
„Întâlnirile cu conducerea cu CNA reprezintă o iluzie că se va petrece ceva folositor pentru opinia publică, atât timp cât conducerea CNA a protejat mereu conducerea SRTV şi SRR, dat fiind că PSD este partidul care a impus cele trei conduceri”, mai susţine Alexandru Muraru.