Reprezentanţii AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) au luat foc şi cer intervenţia de urgenţă a Ministerului Afacerilor Externe.
Ce a păţit deputatul Ringo Dămureanu la graniţa cu Serbia?
Sâmbătă seara, Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, nu a putut intra în Serbia.
Deputatului i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni, alături de comunitatea istorică românească din regiunea Timoc.
Ringo Dămureanu, demnitar al statului român, a fost umilit, percheziționat și anchetat la punctele de frontieră Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2, sub pretextul că trebuie să îndeplinească formalități vamale pentru câteva cărți pe care le avea în portbagajul mașinii, se arată într-un comunicat de presă al AUR.
„O sfidare la adresa adevărului istoric și lingvistic (…) Statul român nu a luat și nu ia nicio atitudine”
„Astăzi am avut la mine niște cărți. Aproape 30 de exemplare din Atlasul lingvistic al zonei cuprinse între Morava, Timoc și Dunăre, vol. 1 și 4, editat de Institutul „Sextil Pușcariu” de pe lângă Academia Română, un document menit a demonstra indubitabil continuitatea noastră pe acel pământ și să desființeze total falsa „limbă vlăhășească” pe care încearcă să o scornească autoritățile sârbești, o sfidare la adresa adevărului istoric și lingvistic, împotriva căreia Statul român nu a luat și nu ia nicio atitudine.
Săptămâna viitoare, joi, este așteptată în Timoc noua ambasadoare a României, iar frații noștri voiau să o întâmpine, printre altele, cu acest album, pentru a o convinge să nu îi trădeze și să nu îi uite, cum a făcut predecesoarea sa”, a declarat deputatul Ringo Dămureanu despre acest incident.
AUR: MAE trebuie să intervină în acest caz de abuz și încălcare a cutumelor diplomatice
AUR cere Ministerului Afacerilor Externe intervenția de urgență în acest caz de abuz și încălcare a cutumelor diplomatice, în care un demnitar al statului român este percheziționat, hărțuit și, în cele din urmă, oprit la frontieră pentru delict de opinie.
Aproximativ 350.000 de români locuiesc în regiunea Timoc şi, din păcate, ei sunt supuși în mod programatic unui proces forțat de epurare etnică, prigoniți, amenințați și umiliți cu concursul autorităților de la București, mai transmit reprezentanţii AUR.
AUR se va opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană
Timp de 31 de ani, autorităţile din România nu ar fi întreprins niciun efort notabil pentru această comunitate istorică.
Protocolul semnat la Bruxelles în anul 2012 între Serbia și România prin care statul sârb se angaja să revizuiască politica față de dreptul românilor din Timoc la școală, biserică, mass-media și reprezentarea în Parlament a rămas un act lovit de nulitate.
În urmă cu două luni, copreşedintele AUR Claudiu Târziu declara că formaţiunea sa se va opune aderării Serbiei la UE atât timp cât drepturilor românilor din Timoc vor continua să fie încălcate de statul sârb.