Datoria publică a Germaniei înregistrează un declin mai rapid decât se estima, datorită majorării veniturilor din taxe, şi ar trebui să scadă sub plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeană în 2019, cu un an mai devreme decât era prevăzut, se arată într-un articol apărut în revista germană Der Spiegel, transmite Reuters.
Citând informaţii din noul program de stabilitate al Guvernului de la Berlin, ce ar urma să fie aprobat miercuri, revista germană a anunţat că datoria publică a Germaniei va scădea la 58% din PIB în 2019, de la 61% din PIB în 2018.
Astfel, nivelul datoriei se va reduce sub plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeană cu un an mai devreme decât se estima anterior.
Germania a încheiat anul 2017 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric, a majorării veniturilor din taxe şi a dobânzilor reduse.
Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din PIB, a informat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).
Este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.
Sursa: agerpres