Practic, leul suferea azi a treia depreciere consistentă consecutivă, după ce ieri şi alaltăieri cursul sărise cu circa un ban în fiecare zi, iar azi mult mai puternic, cu 2,54 bani.
Deprecierea leului era una din cele mai pronunţate de la criza politică de anul trecut, cursul anunţat azi de BNR urcând cu 2,54 bani (0,58%), până la 4,4106 lei.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,2493 lei, în creştere cu 0,89 bani (0,27%).
„Se iese semnificativ din bonduri. Continuă şi băncile să cumpere pentru provizioane, dar într-o măsură mai mică. Numai din bondurile pe 5 ani, de exemplu, emise de curând, se iese acum cu o pierdere de circa 1,75%. Pierderea e amplificată şi de urcarea cursului, cu circa 1,5% faţă de momentul acelei licitaţii”, a explicat un dealer pentru Capital.
Cu investitori străini care marchează o pierdere de circa 3% sau chiar mai mare după doar câteva zile, presiunile pe curs din această percepţie s-ar putea să crească în perioada următoare, mai ales dacă mişcarea de ieşire din bonduri va continua.
Leul suferea azi cea mai mare depreciere din regiune, de 0,55%, comparativ cu zlotul polonez care pierdea 0,2%, în timp ce forintul maghiar chiar se întărea cu 0,2%.