Femeile din întreaga lume au început să se întrebe în spațiul online dacă anumite dereglări ale menstruației ar putea fi o reacție adversă a vaccinurilor.
Dr. Kate Clancy, antropolog medical, a împărtășit pe Twitter experiența ei despre o perioadă neobișnuit de grea după ce s-a vaccinat cu Moderna. Și a a primit zeci de comentarii similare ca răspuns la postarea ei, potrivit Yahoo.com.
Pentru unele femei, efectele secundare ale vaccinului au fost extrem de severe. „Am crezut că voi muri pentru că menstruația mea nu fusese niciodată așa de dureroasă până acum”, spune Caroline D’Almeida (24 de ani) care s-a vaccinat în Dubai. Ea spune că menstruația i-a venit cu o săptămână mai devreme și a fost însoțită de dureri mari de cap, accese de vomă și crampe severe.
Nu se știe clar dacă vaccinul provoacă aceste modificări. Probabil, după vaccinare, femeile pot fi mai suspicioase și pot observa anumite modificări ale menstruației, în special după ce au auzit despre experiențele altora.
Dr. Victoria Male, imunolog de reproducere la Imperial College din Londra, susține că unele femei, aflate în post-menopauză, precum și cele care iau hormoni pentru a-și opri menstruația, au raportat sângerări. Deci, este înclinată să suspecteze acest lucru ca o reacție fizică. Această reacție fizică poate avea loc deoarece mucoasa uterului face parte din sistemul imunitar.
După vaccinare, o mulțime de semnale chimice care pot afecta celulele imune circulă în jurul corpului. Acest lucru ar putea cauza unele probleme mucoasei uterului, provocând sîngerări sau modificări ale menstruației, spune Dr Male în raport.
Un alt raport al Immunize British Columbia arată că sistemul imunitar funcționează mai greu cînd ne-am vaccinat sau când suntem bolnavi. Acest lucru poate provoca modificări ale reacției țesutului endometrial, stabilind o legătură posibilă între vaccinare și menstruație, care include cicluri neregulate sau modificări ale fluxului.
De asemenea, există unele dovezi, dintr-un studiu anterior, că anumite persoane au avut menstruații mai dureroase.
Anumite studii au arătat că și vaccinurile antigripale și cele anti HPV pot afecta temporar ciclul menstrual, fără efecte secundare pe termen lung.
Sursă foto: Dreamstime