Derusificarea străzilor din Cernăuți continuă. Au loc discuții publice privind schimbarea a zeci de denumiri

Așadar, străzile sunt redenumite în cadrul campaniei de „derusificare” a orașului și omagierea ucrainenilor care au căzut pe câmpul de lupta în războiul pornit de Rusia.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, strada Arhanghelsk din Cernăuți ar putea fi redenumită în cinstea lui Mircea Lutic, poet, scriitor și traducător român născut în comuna Iordănești, scrie bucpress.eu

Printre altele, în listă de personalități, numele cărora ar putea fi dat unor străzi din Cernăuți se regăsește: Vladimir cel Mare, Serghei Paradjanov, Ivan Snigur, Sfânta Olga de Kiev, Kvitka Cisyk, Rose Ausländer, etc.

Autoritățile din Cernăuți au schimbat denumirea a zeci de străzi care aveau nume rusești sau sovietice

Amintim că primarul Roman Kliciuk a transmis anul trecut că 57 de străzi care purtau nume legate de Rusia și Uniunea Sovietică au fost redenumite în orașul Cernăuți.

„Cernăuțul a fost derusificat odată pentru totdeauna. Străzile orașului nostru au scăpat de numele figurilor rusești și sovietice. Am decis să redenumim 57 de străzi”, a scris primarul pe pagina sa de socializare.

Potrivit lui Kliciuk, străzile Gagarin, Gastello și Aleksei Novikov-Priboi au revenit la numele lor istoric: Vokzalna (Gării), Roșinska (Roșa, suburbie a Cernăuțiului) și Ion G. Sbiera.

De asemenea, publicația Ukrinform a notat că, în luna aprilie, în Ivano-Frankivsk au fost redenumite 25 de străzi care purtau numele unor personalități culturale ruse și sovietice. Trebuie menționat că în mai multe țări din Europa de Est sunt în derulare procese similare de derusificare.

De exemplu, autorităţile poloneze au demolat joi patru monumente ridicate în timpul regimului comunist, în cadrul campaniei de „derusificare” a spaţiilor publice

Aceste acţiuni au rolul de „a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia”, a spus directorul Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki.

Toate aceste monumente „simbolizează răutatea sistemului comunist”, astfel că ele trebuie înlăturate „nu atât pentru estetica lor, ci mai mult pentru semnificaţia lor”, a mai spus oficialul.

Una dintre cele patru statui demolate, care purta inscripţia „gratitudine Armatei Roşii”, a fost restaurată în anul 2017 cu 7.000 de euro, iar după ce Rusia a atacat Ucraina, ea a fost pictată în culorile drapelului ucrainean.