Fondatorii site-ului BTJunkie, de frică să nu ajungă după gratii precum Kim Dotcom, şeful Megaupload, au decis duminică, 5 februarie, să închidă site-ul de torrente, postând un mesaj de adio.

“2005-20012. Acesta este capătul de linie prieteni. Decizia pe care am luat-o nu a fost uşoară, dar am preferat să închidem site-ul. Am luptat ani de zile pentru dreptul vostru de a comunica, însă e timpul să mergem mai departe. A fost o experienţă unică şi vă dorim toate cele bune”, se arată în mesajul postat pe site.

BTJunkie avea peste patru milioane de fişiere de tip torrent active, în fiecare zi fiind adăugate 4.200 de noi torrente. BTJunkie s-a clasat anul trecut pe locul cinci într-un top al celor mai populare site-uri de torrente.

După ce americanii au închis Megaupload.com, unul dintre cele mai mari site-uri de torrente, mai multe astfel de site-uri au devenit inactive precum Fileserve, Filesonic, Netload.in, Rapidshare.

De asemenea, vecinii noştri de la nord au închis săptămana trecută cel mai popular site de file sharing , Ex.ua, acuzându-i pe proprietari de distribuire ilegală de programe, muzică şi înregistrări video protejate prin drepturi de autor. Şaisprezece persoane au fost interogate, dar nu se ştie câte au fost reţinute.  Conform legii ucrainene, proprietarii site-ului sunt pasibili de 5 ani de închisoare.
Potrivit poliţiei, site-ul Ex.ua avea milioane de utilizatori, majoritatea accesându-l de pe teritoriul Ucrainei.

Autorităţile încearcă, în prezent, să stopeze fenomenul pirateriei prin legi şi tratate precum ACTA, SOPA sau PIPA. Acestea vor permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe internet şi să îi pedepsească pe cei care încalcă drepturile de autor.