În Marea Britanie, anul acesta, au fost descărcate 1,2 miliarde de melodii de către 7,7 milioane de internauţi, se arată într-un raport al British Phonographic Industry (BPI). Cifra depăşeste de patru ori numărul melodiilor cumpărate legal, în 2010, în Marea Britanie.

În ciuda unor campanii de conştientizare ale guvernului britanic, numărul melodiilor piratate a crescut cu 7% în a doua jumătate a acestui an. Raportul arată însă că a existat şi o creştere în ceea ce priveşte numărul de melodii descărcate legal. În acest an, în Regatul Unit s-au descărcat legal aproape 160 de miliaone de melodii, cu zece milioane mai mult faţă de anul trecut, iar vânzările de albume vor totaliza 21 de milioane, anul acesta.

Şeful BPI, Geoff Taylor, a comentat cifrele de mai sus, afirmând că fenomenul pirateriei ar putea fi temperat dacă s-ar aplica prevederile din Digital Economy Act prin care li se taie accesul la Internet celor care descarcă muzică ilegal .

Pirateria în România

În vara, inspectorii AIMR au strâns probe împotriva a 40 de internauţi utilizatori de DC++ din mai multe oraşe din ţară. Inspectorii Asociaţiei Industriei Muzicale din România AIMR monitorizează în prezent toate huburile de DC++ din ţara noastră şi decid care sunt utilizatorii care trebuiesc daţi pe mâna justiţiei.

În cazul torrentelor, autorităţile se implică mai puţin şi de aceea majoritatea preferă să descarce acum de pe astfel de site-uri.

Tot mai mulţi internauţi descarcă de pe web filme, muzică şi jocuri folosind un client de torrent, mulţi renunţând la DC++, având în vedere că autorităţile au înăsprit controlalele şi amenzile.

Torrentele sunt preferate pentru că oferă o viteză de download superioară faţă de DC++, se poate descarca de la mai mulţi utilizatori în acelasi timp şi necesită foarte puţine resurse. De asemenea, clienţii de torrent nu au nevoie de huburi şi fişiere în sharing.

Conform unui studiu referitor la pirateria online realizat de compania TERA Consultants din Paris, UE va pierde, în următorii cinci ani, peste un milion de slujbe şi până la 240 de miliarde de euro din cauza descărcărilor ilegale de conţinut pe Internet.

Ţara noastră se află pe primul loc în topul ţărilor monitorizate de IFPI -International Federation of the Phonographic Industry.

În fiecare zi, în jur de 80.000 de utilizatorii DC++ sunt înregistraţi pe huburi, cifră care creşte câteodată  la 100.000 de utilizatori  în orele serii şi la sfârşit de săptămână.

Muzică, filme, jocuri, programe,  toate se găsesc pe Internet şi sunt descărcate fie prin intermediul unor softuri ca DC++  fie cu ajutorul torrentelor.

Ce riscă piraţii

Piraţii de pe Internet riscă între 1 şi 4 ani de închisoare sau amendă. Aceştia rămân totodată fără calculatoare, riscând chiar sa fie actionaţi în judecată de cei care deţin drepturile de autor. Dacă se decide neînceperea urmăririi penale, deţinătorii de drepturi pot cere despăgubiri pe cale civilă.