Descentralizarea spitalelor măreşte pulsul pieţei de echipamente medicale

Piaţa de echipamente medicale are mari şanse să revină pe creştere anul acesta, pe fondul aşteptărilor legate de cererea din partea spitalelor descentralizate şi al continuării planurilor de extindere a reţelelor de clinici private. Descentralizarea spitalelor ar putea impulsiona piaţa de echipamente anul acesta, distribuitorii mizând pe implicarea consiliilor judeţene şi locale în a înlocui aparatura învechită din unităţile preluate. „Credem că influenţa majoră as

Piaţa de echipamente medicale are mari şanse să revină pe creştere anul acesta, pe fondul aşteptărilor legate de cererea din partea spitalelor descentralizate şi al continuării planurilor de extindere a reţelelor de clinici private.

Descentralizarea spitalelor ar putea impulsiona piaţa de echipamente anul acesta, distribuitorii mizând pe implicarea consiliilor judeţene şi locale în a înlocui aparatura învechită din unităţile preluate. „Credem că influenţa majoră asupra pieţei o va avea trecerea majorităţii spitalelor către autorităţile locale“, spune Octavian Netcu, director general la Radiusmed. Asta după ce, estimează reprezentanţii celor mai importante companii din domeniu, piaţa s-a înjumătăţit faţă de anul 2008, la circa 100 milioane de euro. „Există o polarizare a pieţei. Astfel, sectorul public este într-un stadiu al reaşezării, stadiu generat de acest proces al descentralizării. Pe de altă parte, sectorul privat îşi continuă consolidarea, respectiv reorganizarea în acord cu noile date oferite de mediul economic şi de schimbările operate la nivelul sistemului de stat“, spune Radu Lupu-Gorduza, directorul GE Healthcare. El mai spune însă că, anul acesta, există în piaţă o problemă a finanţării, în special pentru firmele nou- înfiinţate. Şi în condiţiile în care în ultimii ani statul reprezintă o pondere tot mai mică în cifrele de afaceri ale acestor companii, lipsa finanţării din mediul privat este o problemă pentru distribuitorii de echipamente medicale.

„Clientela noastră este majoritar din mediul privat, cu peste 75% la echipamente medicale, cu excepţia celor de ultrasunete, unde piaţa privată reprezintă peste 90%“, spune Marian Ghinescu, directorul diviziei Healthcare din cadrul Siemens. „Îmbucurător este faptul că piaţa privată este extrem de interesată de performanţa echipamentelor, căutând posibilităţi de a găsi soluţiile financiare pentru „cumpărarea calităţii““, completează el. Proporţia variază însă de la o firmă la alta. De exemplu, statul contribuie anul acesta cu 70% la cifra de afaceri a Radiusmed, dar reprezentanţii firmei spun că procentajul variază în funcţie de „capacitatea noastră de a câştiga proiecte fie într-un sector, fie în celălalt“.

1,5 milioane euro pentru un RMN

Clienţi însă există, pentru că toate companiile de servicii medicale investesc în extindere anul acesta. Numai Centrul Medical Unirea (CMU), de exemplu, investeşte anual un milion de euro în echipamente medicale. „Pentru un spital în cazul căruia nu se investeşte în partea de real estate şi imagistică avansată, peste 50% din investiţie este reprezentată de echipamentele medicale“, explică Sergiu Neguţ, director general adjunct la CMU. „Procentajul este variabil, în cazul în care investiţia include şi alte aspecte, precum instalaţii specifice, echipamente avansate de imagistică (RMN, CT) sau o investiţie mai mare în real estate“, continuă el.

În ce fel de echipamente investesc furnizorii de servicii medicale? Robert Tonghioiu, director executiv la Med­farm Trading, spune că cel mai bine se vând instrumentele medicale, aparatura simplă pentru diagnosticare şi explorări funcţionale. „Însă, din punct de vedere valoric, contribuţia acestora la vânzările firmei este egală cu veniturile aduse de echipamentele mari“, explică el. La Radiusmed, cele mai solicitate echipamente de tehnolgie înaltă sunt cele de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), ce au valori între 700.000 şi 1,5 milioane de euro. „De asemenea, avem de la spitale publice solicitări de echipamente de angiografie cardiacă şi vasculară, cu preţuri între 0,5 şi 1 milion de euro“, completează Netcu. Deşi mai rar, companiile fac şi achiziţii notabile. „Aparatura cea mai scumpă solicitată în ultima perioadă este cea necesară unui centru PET/CT cu ciclotron, aceasta putând atinge suma de 3,5 – 5 milioane de dolari, în funcţie de complexitatea construcţiei“, spune Lupu-Gorduza.

Cererea de echipamente medicale a început să urmărească, din punctul de vedere al evoluţiei, nevoia identificată la nivelul afecţiunilor populaţiei.
Radu Lupu-Gorduza, GE Healthcare

13 mil. de euro este cifra de afaceri estimată pentru anul acesta de Radiusmed, faţă de cele 8,5 milioane de euro înregistrate în 2009