Descoperă răspunsul unei enigme istorice: Marin Preda a fost lichidat de Securitatea lui Ceaușescu?

Începând cu acest număr, revista Evenimetul Istoric propune cititorilor săi o nouă rubrică numită „Scriitori citiți de Securitate. Aceasta urmărește aflarea unor amănunte inedite despre supravegherea scriitorilor români în perioada comunismului.

Dosarul de urmărire informativă 2583 A.C.N.S.A.S., supraintitulat „Editorul” – eticheta atașată de Securitate scriitorului și omului Marin Preda -, a fost deschis în urma unei suspiciuni banale pentru acele vremuri, ce avea să dea până la urmă peste cap, la propriu, viața autorului volumului „Cel mai iubit dintre pământeni”. Directorul Editurii Cartea Românească devenise suspect (și) pentru că spre biroul său se îndreptau diferiți scriitori „care ridică probleme”, așa cum aveau să noteze cerberii serviciilor secrete comuniste într-una din miile de pagini închinate prozatorului.

În perioada în care a fost hărțuit de Securitate și informatorii ei, dintre care o mare parte era alcătuită din așa-zișii prieteni și colegi de breaslă, Preda a scris „Risipitorii”, „Moromeții” (volumul II), „Intrusul”, „Marele singuratic”, „Delirul” și dezbătutul roman „Cel mai iubit dintre pământeni”. Cine erau cei care dădeau, cu zel, informații despre „Monșer”, cum era poreclit Marin Preda de către confrați, cine au fost cei mai harnici delatori ai lui, aflati din noua apariție a revistei Evenimentul Istoric, disponibilă de astăzi la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.

Un alt subiect îndelung dezbătut este și cel ce face aduce in atenția citirorilor imaginea celei mai puternice familii din America.

Mary L. Trump, medic clinician și fata lui Freddy Trump, fratele mai mare al încă președintelui SUA, a devoalat amănunte necunoscute până acum din existența familiei lui Donald Trump într-o carte care îl are în prim-plan chiar pe afaceristul ajuns la Casa Albă: „Prea mult și niciodată destul. Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume”.

În ciuda încercărilor lui Donald Trump de a anula publicarea acestei cărți, evenimentele din ultimii 3 ani au fost hotărâtoare. Nepoata fostului Președinte a considerat ca este momentul potrivit să dezvăluie adevărata față a lui Trump. ”Sute de mii de destine americane au fost sacrificate pe altarul orgoliului și ignoranței voite ale lui Donald. Un al doilea mandat ar însemna sfârșitul democrației americane”. Imediat după primele lămuriri, urmează o tușă devastatoare la adresa unchiului: „Sper ca această carte să pună capăt obiceiului de a se vorbi despre «strategiile» sau «planurile» lui Donald ca și cum acestea ar funcționa conform vreunui principiu de organizare. Pentru că nu este așa. Egoul lui Donald a fost și este o barieră fragilă și inadecvată între el și lumea reală”. Informații despre membrii familiei și poziția fiecăruia descoperi în revista Evenimentul Istoric.

De asemenea, printre subiectele senzaționale ale revistei se numără și cel al gloriei și decăderii României Mari. Ultimul reper al drumului către România Mare, unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918, a încheiat procesul de făurire al statului național unitar român, un proces anevoios, dar care, în cele din urmă, a reprezentat o victorie pentru întregul popor. Evenimentul care a făcut istorie în urmă cu un secol a fost consemnat „la cald” cu litere plumburii în paginile albe ale ziarelor. Răsfoite astăzi, gazetele de ieri oferă o adevărată călătorie în timp, în vremurile în care cuvântul scris reprezenta poate cea mai răspândită sursă de informare. Urmărește cursul evenimentelor pe larg în noul număr al revistei.

Despre toate aceste subiecte, dar și multe altele în revista Evenimentul Istoric, nr. 33. O găsești  de astăzi la punctele de difuzare a presei sau o poți comanda online accesând https://agoramag.ro/reviste/evenimentul-istoric-33

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.