Descoperire arheologică în România: Cele mai vechi urme de fosile umane din Europa, datând de aproape 2 milioane de ani

Descoperire arheologică în România. România face un pas uriaș în lumea arheologică, după ce noi dovezi au confirmat prezența hominizilor antici în țară, datând de două milioane de ani. Descoperirea a fost făcută în situl Valea lui Grăunceanu, din județul Vâlcea, recunoscut drept cel mai vechi sit european care prezintă urme de activitate a homininilor.

Cercetările arheologice în Valea lui Grăunceanu, cunoscută și sub numele de Valea Greuceanu, au început în urmă cu 60 de ani. Recent, o echipă internațională de cercetători din America, Regatul Unit, Moldova, Australia, Suedia și România a reexaminat peste 4.500 de segmente de fosile colectate în zonă, folosind microscoape de înaltă precizie și metoda de datare uraniu-plumb, scrie Jerusalem Post.

Analiza a confirmat prezența unor urme de activitate umană, cu dovezi clare de hominini sub formă de modificări antropice la suprafața oaselor. Oamenii de știință din mai multe țări, printre care România și Republica Moldova, au analizat aproape 5.000 de fosile, dintre care 4.524 au fost examinate folosind microscoape de înaltă rezoluție pentru a identifica orice modificări artificiale pe suprafața acestora.

Autorii studiului au afirmat că „inciziile apar în poziții anatomice indicând descarnarea, ceea ce trădează o operație deliberată de îndepărtare a țesuturilor moi din oase, implicând prezența unei specii de hominin capabile să folosească instrumente în acest scop”.

Descoperirile din România depășesc recordurile anterioare stabilite de Spania și Turcia

Aceste descoperiri depășesc recordurile anterioare stabilite de Spania și Turcia, cele mai vechi situri europene în care au fost descoperite fosile umane la Barranco León (o vechime de 1,5 milioane de ani), Kocabaș ( o vechime de1,3-1,1 milioane de ani) și Sima del Elefante (1,2-1,1 milioane de ani).

Elementele faunistice au fost datate folosind metoda uraniu-plumb, una dintre cele mai eficiente metode de datare radiometrică folosită pentru obiecte mai vechi de un milion de ani, subliniază publicația.

„Este frustrant să găsești doar urmele lăsate de unelte, nu instrumentele în sine, dar astfel de cazuri nu sunt unice în lumea arheologiei preistorice. Fără niciun echivoc, avem o specie evoluată, capabilă să creeze unelte de piatră acum două milioane de ani pe teritoriul României, folosindu-le pentru a măcelări animale.

În ceea ce privește ipoteza prezenței uneltelor osoase, aceasta a fost dezmințită acum aproape 30 de ani, când s-a dovedit că presupusele artefacte au apărut ca urmare a activității carnivorelor”, a declarat Adrian Doboș, arheolog la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan și unul dintre autorii studiului.

Urmele ar putea aparține unor indivizi care făceau unelte de piatră, susținând ideea migrațiilor din Africa

Cercetătorii cred că aceste urme ar putea aparține unor indivizi care făceau unelte de piatră, susținând ideea migrațiilor „din Africa” care preced presupusa ieșire a Homo erectus de pe continentul african cu aproximativ 1,8 până la 1,9 milioane de ani în urmă.

Tipul exact de hominid responsabil pentru aceste activități rămâne neclar, dar specialiștii sugerează că urmele ar putea aparține speciei Homo erectus.

Homo erectus, prima specie de hominizi care a migrat în Asia

Homo erectus a apărut ca specie în Africa, în urmă cu 2 milioane de ani. A fost prima specie hominidă care a migrat în Asia și care s-a stabilit chiar pe insula indoneziană Java. Homo erectus mai este cunoscutg și drept „omul vertical”, fiind prima specie umană care a avut un mers biped în poziție verticală deplină.

Descoperiri suplimentare au fost făcute în vecinătatea Văii lui Grăunceanu, inclusiv La Pietriș, Valea Roșcăi, Dealul Mijlociu și Fântâna lui Mitilan, unde s-au folosit metode similare pentru resturile de animale fosile.

Pe lângă descoperirile din România, există situri din China, Rusia, India sau Pakistan care indică și prezența speciilor de hominizi în intervalul de timp de acum 2 până la 2,6 milioane de ani.

„Dovezile pe care le aveam până acum au indicat prezența primilor reprezentanți ai genului Homo în Georgia, la Dmanisi, într-un interval de timp de aproximativ 1,77 până la 1,8 milioane de ani în urmă”, se arată în studiul publicat în Nature.

„Chiar dacă avem urme ale prezenței primatelor inteligente pe teritoriul României sau în alte puncte ale Eurasiei de acum cel puțin 2 milioane de ani, asta nu înseamnă că putem vorbi de valuri susținute de migrație.

Mult mai probabil, avem de-a face cu grupuri efemere, care au urmat turme de animale și care, la un moment dat, au dispărut. Despre o colonizare de facto a Europei, putem vorbi mult mai târziu, acum aproximativ 400.000 de ani, poate chiar mai devreme”, a spus Doboș.

Perioada și modul în care homininii au migrat pentru prima dată pe teritoriul Europei sunt încă neclare.