Astfel, în cadrul sitului Tărtăria 1, situat în judeţul Alba, cercetătorii au descoperit peste 200 de obiecte de bronz şi fier – podoabe, arme şi piese de harnaşament – depuse într-un vas ceramic.
Depozitul de bronzuri a fost prelevat de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României şi a fost adus de urgenţă la Bucureşti, pentru efectuarea conservării primare şi a restaurării în laboratoarele de profil ale muzeului. Acest proces va dura mai multe săptămâni, iar la finalizarea sa, colectivul de cercetare din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României va putea să aducă alte precizări legate de datarea, natura şi compoziţia depozitului de bronzuri, se menţionează în comunicatul ministerului, citat de Agerpres.
Descoperirea se constituie ca un bun public al statului, aparţinând patrimoniului cultural naţional. Importanţa descoperirii constă în faptul că este pentru prima dată când un depozit de acest tip şi datat în acestă epocă (sec. IX-VIII a. Chr.) a fost găsit în contextul unei cercetări arheologice. Având o deosebită semnificaţie ştiinţifică, descoperirea vine să confirme – şi pentru România – faptul că lucrările de construire a infrastructurii rutiere de tip autostradă au şi o importantă componentă legată de patrimoniul naţional, pe care MTI şi CNADNR susţin că o tratează cu deosebită responsabilitate.
În toamna anului 2011, pe acest tronson lucrările de diagnostic arheologic au indicat existenţa a 11 situri, iar începând cu jumătatea lunii martie 2012 au demarat cercetările în şase dintre acestea, fiind identificate vestigii arheologice datând din perioada preistorică (neolitic, epoca bronzului şi epoca fierului), epoca romană şi perioada medievală. Beneficiarul lucrărilor este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, fondurile necesare cercetării şi logistica aferente fiind asigurate, în cadru contractual, de către firma Strabag SRL.
Începând cu a doua jumătate a lunii martie 2012, în cadrul sitului nr. 7, situat între km 14 + 100 – km 14 + 500, în raza administrativă a comunei Săliştea, satul Tărtăria, judeţul Alba, cercetările arheologice preventive au pus în evidenţă o aşezare datând din perioada epocii fierului.