O echipă de cercetători internaționali a descoperit că apa de gură ar putea distruge stratul sau „învelișul” exterior al noul coronavirus, împiedicând replicarea acestuia în cavitatea bucală și gât. Oamenii de știință spun că este nevoie urgentă de a testa eficacitatea folosirii apei de gură, deși în prezent nu există dovezi clinice care ar putea avea succes.
Deși Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţinea la începutul pandemiei că nu există dovezi științifice, cercetătorii cred că ar trebui făcute studii aprofundate în acest sens, după cum transmite SkyNews.
Apa de gură ar putea proteja împotriva COVID-19 prin distrugerea stratului exterior de grăsime pe care virusul îl folosește pentru a se lega de celulele umane atunci când intră în organism. Există deja o serie de alte studii care demonstrează vulnerabilitatea coronavirusurilor la anumite substanțe chimice.
Pe lângă alcool sanitar (un dezinfectant care poate fi folosit pentru inactivarea oricărui microorganism), apa de gură conţine clorură de cetilpiridiniu, un compus de amoniu cu proprietăţi antibacteriene, care contribuie la prevenirea formării plăcii dentare, dar care poate distruge membrana care acoperă coronavirusul.
Echipa de cercetători care solicită verificarea valenţelor terapeutice ale apei de gură include specialişti în virusologie, epidemiologie şi boli infecţioase de la şcoli de medicină din Marea Britanie, Canada, Spania şi Statele Unite.
Şeful echipei de experţi, prof. Valerie O’Donnell, de la Institutul de Cercetări Imunologice din cadrul Universităţii din Cardiff, a declarat că apa de gură conţine ingrediente virucide care pot dezactiva sau distruge virușii. Am realizat un studiu preclinic care demonstrează acest lucru, însă este nevoie să acţionăm rapid pentru verificarea eficienţei sale asupra noului coronavirus”, a precizat specialista britanică.
Cum se transmite noul coronavirus
Conform experţilor CDC (Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor) şi reprezentanţilor OMS, noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin:
- Contact direct cu o persoană bolnavă
- Împrăştierea microparticulelor respiratorii infectate în aer atunci când o persoană cu infecţia COVID-19 strănută sau tuşeşte
- Atingerea suprafeţelor contaminate şi apoi atingerea gurii, a nasului şi a ochilor
Infecţia cu noul coronavirus este extrem de contagioasă atunci când persoanele infectate manifestă simptomele asociate. Cu toate acestea, susţin experţii CDC şi ECDC (Centrul european pentru controlul şi prevenirea bolilor) este posibil ca infecţia să se răspândească şi atunci când persoana infectată este asimptomatică, adică înainte să prezinte simptome de boală.