Descoperire de ultimă oră! Această boală ar putea oferi protecție împotriva coronavirusului (STUDIU)

răceală

Sursă: Dreamstime

Descoperire de ultimă oră! Specialiștii au aflat că anumite afecțiuni medicale ar putea oferi protecție împotriva infectării cu Sars-CoV-2. Cercetarea respectivă a fost publicată în Nature Communications.

Conform unui studiu medical, publicat în Nature Communications, apărarea naturală a organismului uman împotriva răcelilor obișnuite ar putea oferi o anumită protecție împotriva COVID-19, citează BBC.

Răceala obișnuită te-ar putea proteja împotriva COVID-19

Analiza de laborator respectivă a implicat 52 de voluntari nevaccinați care locuiau cu o persoană recent infectată cu Sars-CoV-2. Oamenii care au dezvoltat o „bancă de memorie” de celule imunitare, specifice după o răceală obișnuită, păreau să aibă un risc scăzut de contaminare cu coronavirus.

Momentan, experții medicali spun că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe apărarea naturală și că vaccinurile anti-COVID-19 rămân soluția esențială pentru protecția împotriva COVID-19. Totuși, specialiștii sanitari susțin că descoperirea lor ar putea oferi o perspectivă nouă despre sistemul de apărare al organismului uman.

Aceștia au explicat că COVID-19 este cauzat de un tip de coronavirus, iar unele răceli simple sunt cauzate de alte coronavirusuri, astfel că oamenii de știință s-au întrebat dacă imunitatea împotriva unui virus ne-ar putea ajuta în combaterea Sars-Cov-2.

Experții medicali avertizează că este o „greșeală gravă” să credem că orice persoană îmbolnăvită recent este protejată automat împotriva COVID-19. Aceștia au explicat că nu toate răcelile sunt cauzate de coronavirusuri.

Ce a presupus studiul medical?

Echipa de cercetători medicali de la Imperial College London a vrut să înțeleagă de ce unele persoane se reîmbolnăvesc după ce au fost expuse la virus, iar altele nu.

Aceștia și-au concentrat atenția pe celulele T. Câteva dintre aceste celule T ucid orice celule infectate de o amenințare specifică, precum un virus de răceală simplă. După ce gripa a trecut, unele celule T rămân în organismul nostru ca o „bancă de memorie”, gata să ne apare la următoarea întâlnire cu un virus.

Jumătate dintre voluntari s-a infectat cu Sars-Cov-2 în timpul cercetării medicale de 28 de zile, iar jumătate nu s-a îmbolnăvit deloc. S-a descoperit că o treime dintre persoanele care nu au făcut deloc COVID-19 au niveluri ridicate de celule T cu memorie specifică pentru răceală în sânge.

Noi soluții pentru vaccinurile anti-COVID-19

Deși a fost un studiu relativ mic, dr. Simon Clarke a afirmat că rezultatele obținute ar putea ajuta la viitoarele vaccinuri anti-COVID-19.

„Aceste date nu ar trebui să fie suprainterpretate. Pare puțin probabil ca toți cei care au murit sau au făcut o formă mai gravă de COVID să nu fi avut niciodată o răceală cauzată de un coronavirus. Și ar putea fi o greșeală gravă să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva COVID-19, deoarece coronavirusurile reprezintă doar 10-15% dintre răceli”, a spus dr Simon Clarke de la Universitatea din Reading.