Oamenii de știință israelieni spun că au găsit o modalitate de a administra în siguranță un medicament pentru imunoterapie, care poate salva multe vieți, dar care era considerat până acum prea toxic pentru utilizare pe scară largă.
În cel mai recent studiu revizuit de colegi, cercetătorii spun că un experiment cu șoareci a indicat că noul medicament este nu doar sigur, ci și eficient, potrivit Times of Israel.
Echipa de experți de la Institutul de Știință Weizmann susține că a creat o nouă versiune a medicamentului, adăugând un anticorp creat special pentru a-l face mai sigur. În rândul oamenilor de știință, creșterea eficienței receptorului CD40 – o moleculă de proteină care stimulează sistemul imunitar – este apreciată ca o modalitate viabilă de a lupta împotriva multor cancere.
Cercetătorii au încercat să descopere formula magică
Există anticorpi sintetici care fac exact acest lucru și întăresc funcția receptorului CD40. Dar când sunt administrați în concentrații scăzute, nu funcționează bine, iar în concentrații mari, tind să producă un efect toxic. Această problemă i-a intrigat pe oamenii de știință, care au încercat să descopere formula magică.
„Am găsit o modalitate de a face ca anticorpul să se aplice în mod foarte selectiv, astfel încât să stimuleze celulele care conferă imunitate,, fără a afecta alte celule”, a precizat imunologul Rony Dahan, care a colaborat cu doctorul Hagar Rotem la acest studiu, publicat în Nature Cancer.
Efectul toxic asupra altor celule din organism este redus semnificativ
„Am dezvoltat o nouă moleculă specială de anticorp, care integrează anticorpul inițial și merge doar acolo unde ne dorim. Atinge doar celulele la care vrem să ajungem și, făcând acest lucru, efectul său toxic asupra altor celule din organism este redus semnificativ”, a explicat el.
Metoda poate fi implementată și în cazul altor imunoterapii
Dahan a recunoscut că acum urmează să se facă o serie de studii clinice, dar este optimist că cercetările sale se vor traduce în medicamente care vor fi aprobate. El susține că, după ce metoda sa va fi aprobată pentru a face anticorpii care vizează CD40 mai viabili, se așteaptă să o implementeze și în cazul altor imunoterapii cu probleme de toxicitate.
„Extindem cercetarea pentru a aborda toxicitatea altor anticorpi sintetici și vom aplica o abordare similară de inginerie pentru a crea ceea ce ar putea fi un arsenal de medicamente noi care pot trata multe tipuri de tumori”, a menționat el.