O nouă tehnologie dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Zurich permite organismului să producă agenți terapeutici „la cerere”, adică exact în locul unde sunt necesari.
Această descoperire importantă în lumea medicinei ar putea reduce efectele secundare ale terapiei anti- cancer și ar putea fi soluția terapiilor legate de efectele provocate de Covid, potrivit Thebrighterside.
Au modificat un denovirus, făcându-l să se comporte ca un „Cal Troian”
Oamenii de știință de la Universitatea din Zurich au modificat un virus respirator comun, numit adenovirus, făcându-l să se comporte ca un „Cal Troian” pentru a furniza gene pentru terapia împotriva cancerului direct în celulele tumorale. Spre deosebire de chimioterapie sau radioterapie, această abordare nu dăunează celulelor sănătoase.
Odată ajunse în celulele tumorale, genele eliberate servesc ca „model” pentru anticorpi terapeutici, citokine și alte substanțe de semnalizare, care sunt produse de celulele canceroase și acționează pentru a elimina tumorile din interior spre exterior.
Adenovirusuri strecurate prin sistemul imunitar
„Nu facem decât să păcălim tumora să se elimine, prin producerea de agenți anti-cancer de către propriile ei celule”, spune Sheena Smith, unul din membrii echipei.
Șeful grupului de cercetare, Andreas Plueckthun explică: „Agenții terapeutici, cum ar fi anticorpii terapeutici sau substanțele de semnalizare, rămân în cea mai mare parte în locul în care sunt necesari și nu se mai răspândesc în fluxul sanguin, unde pot deteriora organele și țesuturile sănătoase”.
Spre deosebire de viruși, bacterii sau ciuperci, care pot fi vizate de medicamente, celulele canceroase nu sunt intruși în organism, ci propriile noastre celule, al căror ADN este stricat.
Cantitate mare de medicament în tumoră, concentrație scăzută în alte țesuturi
Cu ajutorul sistemului SHREAD (SHielded, REtargetted ADenovirus), oamenii de știință au făcut ca tumora în sine să producă un anticorp pentru cancerul de sân, aprobat clinic, numit trastuzumab.
Ei au descoperit că, după câteva zile, SHREAD a produs mai mulți anticorpi în tumoare decât atunci când medicamentul a fost injectat direct. Mai mult, concentrația în sânge și în alte țesuturi, în care ar putea apărea efecte secundare, a fost semnificativ mai mică cu SHREAD.
Oamenii de știință au folosit o metodă 3D foarte sofisticată
Oamenii de știință au folosit o metodă 3D foarte sofisticată, de înaltă rezoluție, și țesuturi redate,, complet transparente pentru a arăta cum anticorpul terapeutic, produs în organism creează pori în vasele de sânge ale tumorii și distruge celulele tumorale, tratând-o din interior.
„Prin furnizarea tratamentului SHREAD pacienților cu Covid, prin inhalare de aerosoli, abordarea noastră ar putea permite producerea țintită de terapii cu anticorpi în celulele pulmonare, acolo unde sunt cele mai necesare”, explică Smith.