Hermes este situată la sud-est de câmpul Karish, asupra căruia compania britanico-elenă deține drepturile de producție, informează Times of Israel.
Instalația de foraj Stena IceMax s-a mutat acum în așa-numita zonă Olympus, situată între câmpurile Karish și Tanin ale Energean. Compania speră că explorarea îi va permite să rafineze în continuare gazele naturale de aici, care au ajuns în prezent la 58 de miliarde de metri cubi, conform notificării Energean.
Compania a precizat că descoperirea făcută de sonda Hermes a redus riscul de a explora alte zone din apropiere, cum ar fi structurile Poseidon și Orpheus. Acestea sunt situate în apele israeliene, la sud de zona maritimă revendicată de Israel și Liban.
Israelul extrage în prezent gaze din câmpurile Leviathan și Tamar și urmează să înceapă să le extragă și din câmpul Karish.
Acordul maritim care va permite explorarea gazelor naturale
Presa de la Tel Aviv scria zilele trecute că Libanul și Israelul par tot mai aproape de a finaliza un acord maritim care ar permite explorarea gazelor naturale în larg și ar dezamorsa un conflict istoric între statul evreu și mișcare șiită Hezbollah, susținută de Iran, agentul de putere al Libanului. Câmpul de gaze naturale Qana din estul Mediteranei este disputat de ani de zile de Israel și Liban.
Cele două țări au fost blocate într-o dispută la frontiera maritimă cu privire la drepturile de foraj în apele bogate în hidrocarburi ale Mării Mediterane. Ambele țări au susținut că aproximativ 860 de kilometri pătrați se află în zonele lor economice exclusive.
Producția de la Karish face parte din planul Israelului de a exporta gaze către UE
Conform acordului, Libanul ar avea suveranitate asupra zonei de la nord de Linia 23, inclusiv asupra zăcământului de gaze Qana, în timp ce Israelul va avea controlul zăcământului de gaze Karish.
Producția de la Karish, deși relativ mică, face parte din planul Israelului de a exporta gaze către Uniunea Europeană, după ce blocul comunitar a început să caute alternative la energia rusă. Israelul urmărește să furnizeze 10% din ceea ce Rusia a furnizat înainte de invazia din Ucraina.
Între timp, Libanul, paralizat de lipsa acută de energie electrică pe fondul unei crize economice, speră cu disperare să găsească zăcăminte semnificative de gaze la Qana, care se extinde în zona în litigiu. Acestea ar putea fi folosite pe viitor pentru energie internă și exporturi.