Rezervorul de apă se află la 700 de kilometri sub scoarţă, în mantaua Pământului, ascunsă într-o stâncă formată dintr-o rocă albastră numită ringwoodite.

Dimensiunea uriașă a acestui rezervor de apă contrazice teoria asupra originii apei de pe Pământ, arătând ca oceanele s-au putut forma și prin infiltrarea treptată a apei din interiorul Pământului.

În așa numita „zonă de tranziție” dintre mantaua inferioară și mantaua superioară există o rocă numită ringwoodite

În 2014, o echipă de oameni de știință din SUA a folosit 2.000 de seismometre pentru a studia undele seismice a peste 500 de cutremure. Examinând viteza undelor la diferite adâncimi, echipa a reușit să determine prin ce fel de roci au călătorit valurile înainte de a ajunge la senzori, potrivit IflScience.

Ei au descoperit că la aproximativ 700 de kilometri sub picioarele noastre în așa numita „zonă de tranziție” dintre mantaua inferioară și mantaua superioară exista o rocă numită ringwoodite.

Ringwooditele se formează doar sub presiunea intensă care se găsește în centrul planetei noastre. Doar o mostră din interiorul Pământului, descoperită și în meteoriți, a fost observată într-un mic diamant. Ringwooditele conțin apă, nu sub forma lichidă, ci prinsă în structura moleculară a mineralelor.

”Ringwoodit-ul este ca un burete, care absoarbe apă. Există ceva foarte special în structura cristalină a ringwoodite-ului care îi permite să atragă hidrogenul și să capteze apa”, a explicat geofizicianul Steve Jacobsen la acea vreme.

„Acest mineral poate conține multă apă în condițiile unei mantale adânci”, a explicat el.

Ar putea conține de trei ori mai multă apă decât toate oceanele de pe suprafața Pământului

Experimentele anterioare au sugerat că ringwoodite poate conține până la 1,5 la sută apă, iar undele seismice detectate au fost în concordanță cu roca de sub Pământ care conține apă.

Echipa a estimat că, dacă doar 1% din roca din zona de tranziție este apă, asta ar însemna că conține de trei ori mai multă apă decât toate oceanele de pe suprafața Pământului. Acest lucru se potrivește cu rezultatele lor.

„Dacă există o cantitate substanțială de apă în zona de tranziție, atunci o oarecare topire ar trebui să aibă loc în zonele în care există flux în mantaua inferioară”, a spus seismologul Brandon Schmandt, „și asta este în concordanță cu ceea ce am găsit”.

Apa Pământului „provine, de fapt, din interior”

Jacobsen crede că studiul contribuie la dovezile susținute de mulți oameni de știință conform cărora apa Pământului „provine, de fapt, din interior”, a mai spus geofizicianul Steve Jacobsen.

„Cred că, în sfârșit, avem acele dovezi pentru un ciclu al apei Pământului, care ar putea ajuta la explicarea cantității mari de apă lichidă de pe suprafața planetei noastre, care este locuibilă”, a adăugat Jacobsen într-un comunicat.

„Oamenii de știință au căutat această apă din adâncime timp de zeci de ani”, a mai spus el. Descoperirile lui Jacobsen susţin un studiu realizat în 2012, realizat la o universitate canadiană, de către Graham Pearson, care a studiat un diamant adus la suprafaţă de erupţia unui vulcan, descoperind astfel că diamantul conţinea fragmente de rocă albastră, unde se afla stocată apă.

Cum este distribuită apa pe Pământ

Apa de pe Pământ este distribuită în opt compartimente: râuri, lacuri, ape subterane, oceane, mări interioare, atmosferă, umiditatea solului, calote de gheață sau ghețari la poli. Apa de pe Pământ este prezentă în mod natural în cele trei faze ale materiei:

 -Faza lichidă: oceane, lacuri și cursuri de apă

 -Faza solidă: ghețarii

 -Faza gazoasă: vapori de apă în atmosferă.

 Apa se mișcă prin ciclul apei și este ceea ce permite existența vieții pe planetă. Aproximativ 97% din această apă este sărată și se găsește în mări și oceane. Restul de 3% este dulce și doar 0,3% este disponibil pentru consumul uman în apele subterane și de suprafață.

 Apa pe Pământ este distribuită astfel:

  •  Oceanele acoperă 71% din suprafața Pământului și conțin 97% din toată apa.
  •  Ghețarii și straturile de gheață acoperă 10% din suprafața pământului. Sunt rezervoare de apă dulce situate în principal în Groenlanda și Antarctica. 2,14% din apa planetei se găsește în ghețari.