Geologii americani au descoperit în Afganistan rezerve enorme de minereuri, printre care cupru şi litiu, evaluate la mai multe miliarde de dolari, scrie New York Times, citat de AFP.

Aceste zăcăminte, care ar conţine şi fier, aur, niobiu şi cobalt, ar fi suficiente pentru ca această ţară profund afectată de război să devină una din primele exportatoare din lume de minereuri, potrivit unor oficiali ai administraţiei americane citaţi de ziar.

Rezervele de litiu ale Afganistanului ar fi comparabile cu cele ale Boliviei, lider mondial în acest sector, afirmă New York Times.

Litiul este un compus indispensabil pentru bateriile reîncărcabile, folosit la mobile şi laptopuri, precum şi la automobilele electrice.

Afganistanul ar putea deveni astfel „Arabia Saudită a litiului”, potrivit unei note interne a Pentagonului menţionată de ziar.

De asemenea, rezervele de fier şi de cupru ar putea să transforme Afganistanul într-unul din principalii producători mondiali, afirmă oficialii citaţi de ziar.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de geologi şi de membri ai conducerii Pentagonului, pe baza hărţilor şi datelor colectate de experţii minieri sovietici în timpul ocupaţiei ruseşti în această ţară, în anii 1980.

După retragerea URSS, geologii afgani au ascuns aceste documente şi le-au scos din nou la iveală în 2001, după căderea talibanilor.

Potrivit ziarului, preşedintele Hamid Karzai a fost recent informat de aceste descoperiri de către un oficial american.

SURSA: Agerpres