Premiile Ig Nobel sunt acordate celor mai trăznite descoperiri științifice. Anul acesta, premiul pentru economie a fost acordat unor cercetători ce au descoperit un lucru îngrijorător, în special la bancnotele românești.
Aflate la cea de-a 29-a ediție, aceste premii sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia.
Premiul pentru economie de anul acesta a fost acordat unei echipe de cercetători olandezi ce au demonstrat că bancnotele pot răspândi infecţii microbiene, iar printre cele mai periculoase valute se numără şi leii româneşti, scrie Mediafax.
Anumite bancnote din țări precum România sunt fabricate din polimeri, ceea ce le conferă o mai mare rezistență, dar permit proliferarea bacteriilor. Conform studiului, bancnotele românești permit proliferarea şi trasmiterea a numeroşi agenţi patogeni multirezistenţi.
Studiul a fost realizat în 2012, în laboratorul Canisius Wilhelmina Ziekenhuis din Olanda și a studiat bancnote precum euro, dolarul american și canadian, lei, dirhami marocani şi rupii indiene.
Conform cercetătorilor olandezi se poate spune, în teorie, că leii contribuie la trasmiterea microorganismelor în rândul populaţiei din România.