În articolul publicat pe site-ul The Prepared, acesta afirmă că Omicron nu este încă dominantă în majoritatea statelor din SUA, deși toate dovezile continuă să indice că va fi în curând. Iar bug-ul din Nowcast s-a transformat, dintr-o actualizare liniștită a bazei de date pe pagina site-ului CDC, în știre de senzație, în câteva ore.
Ce s-a întâmplat de fapt?
Feuer amintește că nimeni din CDC nu a anunțat oficial acest procent de 73% și nici nu a dat un comunicat de presă. Informația a provenit de pe site-ul de urmărire automată a datelor COVID al CDC. Iar totul nu este decât rezultatul unui algoritm numit Nowcast.
Algoritmul Nowcast se bazează pe datele CDC
Algoritmul Nowcast se bazează pe datele CDC. În fiecare săptămână, un mic procent din cazurile de COVID-19 din SUA sunt supuse secvențierii genomului, care le identifică după tulpină.
În prezent, este de aproximativ 3,6%, dar variază în funcție de stat. CDC adună aceste date pentru a produce rapoarte săptămânale despre prevalența fiecărei variante în fiecare dintre cele zece regiuni ale SUA. Cu toate acestea, datele genomice au nevoie de timp pentru a fi procesate, apoi sunt depozitate în băncile de date genomice și ulterior analizate de CDC.
Pentru a afișa o estimare a prevalenței actuale, CDC utilizează un algoritm pe care îl numește „Nowcast”, pentru a proiecta și a oferi o estimare a prevalenței actuale pentru diferite tulpini. Algoritmul Nowcast a fost remarcabil de precis și util în trecut, când Alpha, Gamma, Delta, Mu și alte tulpini au ajuns în SUA de la începutul anului 2021, până când Delta a devenit dominantă.
Algoritmul prezintă rezultate care nu au sens
Dar ceva s-a stricat acum. În actualizarea din această săptămână, algoritmul Nowcast prezintă rezultate care nu au sens, susține expertul. Presupunând, după cum au indicat datele, că infecțiile cu Delta au rămas constante în tot acest timp, aceste cifre nu pot corespunde numărului de cazuri Omicron, despre care care se spune că au crescut de aproximativ douăzeci de ori într-o săptămână, cu un timp de dublare de aproximativ 36 de ore, pe o perioadă de două săptămâni. Aceste lucruri nu corespund cu ceea ce știm despre Omicron. O perioadă de dublare de 36 de ore, susținută timp de peste două săptămâni, nu este în concordanță cu toate celelalte date și nici nu este credibil, afirmă Ari Allyn-Feuer.
Algoritmul Nowcast al CDC dă un fel de eroare, iar prevalența Omicron la nivel național nu a fost de 73% în săptămâna încheiată pe 18 decembrie, subliniază el.