Oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare pe o bucată recuperată dintr-un asteroird. Cercetarea ar putea schimba tot ce se știa despre evoluția universului.
Oamenii de știință au găsit apă și materie organică pe suprafața unei probe de asteroid colectat din sistemul solar. Este prima dată când un astfel de material a fost găsit pe un asteroid. Eșantionul a provenit de la asteroidul „Itokawa” din prima misiune Hayabusa a Agenției de Explorare Aerospațială Japoneză (Jaxa) în 2010.
Proba a prezentat atât apa, cât și materia organică care provine din asteroid. Cercetătorii de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, sugerează că asteroidul evoluează de miliarde de ani prin încorporarea materialului lichid și organic în același mod în care o face Pământul.
Descoperire uimitoare făcută pe un asteroid
Asteroidul a trecut prin diferențe de temperatură extremă, deshidratare și spargere, dar a reușit să se reformeze și să se rehidrateze folosind materialul pe care l-a preluat. Studiul arată, de asemenea, că asteroizii de tip S, care ajung cel mai adesea pe Pământ, pot conține componentele brute ale vieții.
Acest lucru ar putea rescrie cunoștințele noastre despre istoria vieții pe Pământ, care anterior se concentra asupra asteroizilor de tip C, cu conținut ridicat de carbon.
„Misiunea Hayabusa s-a făcut cu o navă spațială robotizată dezvoltată de Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială pentru a returna mostre de la un mic asteroid din apropierea Pământului, numit Itokawa, pentru analize detaliate în laboratoarele de pe Pământ”, a spus dr. Queenie Chan de la Departamentul de Științe ale Pământului de la Royal Holloway.
„După ce a fost studiată în detaliu de către o echipă internațională de cercetători, analiza noastră a arătat că asteroidul a păstrat atât materia primitivă (neîncălzită), cât și din cea prelucrată (încălzită) în termen de zece microni (o miime de centimetru) de distanță.
Materia organică care a fost încălzită indică faptul că asteroidul a fost încălzit la peste 600 de grade celcius în trecut. Prezența materiei organice neîncălzite foarte aproape de aceasta înseamnă că, în căderea organelor primitive, a ajuns pe suprafața Itokawa după ce asteroidul s-a răcit. ”, a declarat dr. Queenie Chan.
Cercetarea oamenilor de știință, intitulată „Materie organică și apă din asteroidul Itokawa”, a fost publicată în revista Scientific Reports.
„Aceste descoperiri sunt cu adevărat incitante, deoarece dezvăluie detalii complexe ale istoriei unui asteroid și modul în care calea sa de evoluție este atât de similară cu cea a Pământului prebiotic”, a adăugat dr Chen.
Se speră că analiza acestui eșantion va pune bazele unei analize mai detaliate a altor eșantioane. Misiunea Hayabusa2 a lui Jaxa a returnat bucăți ale asteroidului Ryugu anul trecut, aducând înapoi o bucată din stânca cerească care avea doar 38 de centimetri în diametru.
În 2019, eșantioanele de pe asteroidul Bennu au dezvăluit că acesta era de fapt mai vechi decât credeau oamenii de știință anterior, oferind o nouă privire asupra modului în care s-a dezvoltat evoluția sistemului solar.
Observațiile lui Bennu au confirmat, de asemenea, prezența unor materiale hidratate răspândite și abundente, precum și prezența surprinzătoare a bolovanilor mari, potrivit The Independent.